Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari solicită cercetarea procurorului Augustin Lazăr

Publicat: Vineri, 12 Aprilie 2019 16:09 // Actualizat: Vineri, 12 Aprilie 2019 16:09 // Sursa: romaniatv.net

Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist face apel la organele abilitate în vederea cercetării faptelor procurorului Augustin Lazăr să întreprindă demersurile ce se impun.

"Secretariatul de Stat, conform funcţiilor şi atribuţiilor specifice stabilite prin lege ale acestuia, sprijină activitatea organizaţiilor revoluţionarilor din Decembrie 1989, a luptătorilor în rezistenţa anticomunistă, precum şi a persoanelor care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 şi Valea Jiului - Lupeni - august 1977, pentru a contribui la consolidarea democraţiei şi a statului de drept, pentru respectarea Constituţiei României, care consacră şi principiile Revoluţiei Române din Decembrie 1989, înfăptuite de întreg poporul român. SSRML este o instituţie pentru revoluţionari şi luptători anticomunişti, reprezentând Guvernul României în slujba acestora. În consecinţă, suntem alături de ei în demersurile de apărare a celor mai înalte valori ale românilor, pentru care s-au jertfit eroii noştri şi sfinţii închisorilor. Facem apel, deci, la organele abilitate în vederea cercetării faptelor procurorului Augustin Lazăr să întreprindă demersurile ce se impun, asigurându-le de întreaga noastră disponibilitate", se arată într-un comunicat semnat de secretarul de stat Laurenţiu-Florian Coca.

Conform aceleiaşi surse, reprezentanţi ai asociaţiilor foştilor deţinuţi politic au publicat o scrisoare deschisă către preşedintele Klaus Iohannis, prin care cer revocarea procurorului general, Augustin Lazăr.

"Profesorul Man Nistor, din Târgu Mureş, luptător cu rol determinant în Revoluţia Română, fost deţinut politic, vicepreşedinte al Asociaţiei Deţinuţilor Politici din România, îşi exprimă, alături de ceilalţi semnatari, indignarea că în funcţia de procuror general se află persoana care a condus Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Aiud în anii 1986 - 1989 (structură de represiune şi teroare politică), funcţie din care a refuzat eliberarea luptătorului anticomunist Iulius Filip, încălcându-se astfel demnitatea, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, atât înainte de Revoluţia Română, cât şi în prezent. Subsecretarul de stat al SSRML Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România şi Victime ale Dictaturii din România, a solicitat public, de asemenea, demisia de onoare a dlui Augustin Lazăr", se menţionează în comunicat.

Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari transmite Societăţii Timişoara "recomandarea de a-şi reconsidera aprecierea" în privinţa premiului "Speranţa" care i-a fost acordat lui Augustin Lazăr.

"Ministerul Public a anunţat, de dată recentă, trimiterea către instanţă a dosarului "istoric" al Revoluţiei, iar procurorul general, Augustin Lazăr, a fost distins cu Premiul "Speranţa" al Societăţii Timişoara pe anul 2018 pentru "finalizarea" dosarului. Asociaţia 15 Noiembrie 1987, susţinută de revoluţionari şi urmaşi ai Eroilor-Martiri din Braşov şi alte Oraşe-Martir, au cerut retragerea premiului, făcând apel la memoria colectivă privind lupta timişorenilor în particular şi a revoluţionarilor din toată ţara pentru lustraţie. Deşi în comunicatul Parchetului Militar nu există explicit interpretarea că în Decembrie 1989 ar fi fost o lovitură de stat, mass-media a început o campanie virulentă în acest sens. Revoluţionari din mai multe localităţi au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta îngrijorarea în legătură cu această denaturare a istoriei recente. Lideri ai luptătorilor din toate categoriile şi-au expus punctul de vedere că "dosarele istorice" (ale Revoltelor Anticomuniste, al Revoluţiei, al Mineriadei ş.a.) au fost folosite adeseori în ultimele trei decenii pentru manipularea atenţiei şi opiniei publice, considerând că procurorul general al României, de asemenea, s-a folosit de această problemă gravă pentru a schimba agenda presei în beneficiul imaginii proprii. Concluzia la care au ajuns organizaţiile nonguvernamentale este că procurorul general, Augustin Lazăr, nu avea probitatea etică necesară pentru a se ocupa de Dosarul Revoluţiei", se mai arată în comunicat. 

Citește și: Iohannis, consultări cu delegaţia PSD, din care au făcut parte şi doi foşti deţinuţi politici. I-au cerut revocarea lui Augustin Lazăr

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 apr 19:06
Răspunde | Votează email 0 email
Cine spune da
Spun da oamenii la munca,nu carpele galbene din galeata albastra,,sub forma patrata,nu carpele galbene din Eimer.
12 apr 23:11
Răspunde | Votează email 0 email
emil
Se cere demisia acestui individ. In nici un caz. Un act de demisie presupune un act de onoare acest jeg nu are onoare. Nu pentru faptele vechi (deosebit de grave si ele) si pentru ca a fost cel care a girat, la 30 ani de la revolutie, renasterea politiei politice.
1
EUR
4.7769
RON
29 Jan
noapte 1 °
zi 9 °
Ultimele joburi adaugate
24 H