Iohannis, consultări cu delegaţia PSD, din care au făcut parte şi doi foşti deţinuţi politici. I-au cerut revocarea lui Augustin Lazăr

Preşedintele Klaus Iohannis a continuat, vineri, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele parlamentare pe tema referendumului privind situaţia din justiţie, după ce joi au participat la discuţii partidele din Opoziţie şi minorităţile. Dintre partidele de la guvernare, doar PSD şi-a trimis delegaţia la consultări. "Mă bucur că v-au trimis pe dvs.", le-a spus Klaus Iohannis, celor doi foşti deţinuţi politici, care au făcut parte din delegaţia PSD. La discuţii a fost invitat şi ALDE, dar Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că nu va participa la consultările "formale" de la Cotroceni pentru că, susţine el, decizia cu privire la organizarea unui referendum "deja a luat-o".

RomaniaTV.net
12 apr. 2019, 05:19

UPDATE: Social-democratul Eugen Nicolicea, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a anunţat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că Parlamentul va aviza favorabil solicitarea privind referendumul din 26 mai.

„Cu privire la referendum, am precizat şi în calitate de vicepreşedinte al Camerei că Parlamentul (…) va aviza favorabil solicitarea preşedintelui de a demara un referendum consultativ cu recomandările făcute acolo”, a anunţat Nicolicea, după consultările cu şeful statului de la Palatul Cotroceni.

Eugen Nicolicea a explicat faptul că prezenţa celor doi deţinuţi politici în delegaţia PSD se justifică prin faptul că tema consultărilor a fost Justiţia, nu referendumul, iar deţinuţii au vrut să sugereze preşedintelui două întrebări. Acestea au aceeaşi temă: dacă la 30 de ani de la Revoluţie, ”persoane care pot fi catalogate drept torţionari pot să ocupe funcţii de conducere”, referindu-se la postul de procuror general ocupat de Augustin Lazăr.

”Având în vedere tema din spaţiul public, au considerat că în această perioadă nu ar fi fost chiar indicat ca de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti să se ocupă o persoană care avea funcţia de procuror şi era cea care avea posibilitatea se elibereaze înainte de termen deţinuţii de la Aiud şi în mod abuziv, susţin dânşii, unele pe unele persoane la respins de mai multe ori. De asemenea, considerând că există posibilitatea conexiunii temei de consultări de astăzi, şi anume Justiţia, cu întrebările despre referendum pe care nu le avem încă, ceidoi au dorit să sugereze una sau două întrebări, toate vizând aceeaşi temă, şi anume dacă la 30 de ani de la Revoluţie, persoane care pot fi catalogate drept torţionari  sau care au sprijinit torţionarii pot să ocupe funcţii de conducere atât de importante şi în special acea funcţie a procurorului general”, a declarat Nicolicea, după consultări.

Ioan Muntean, unul dintre foştii deţinuţi politici la Penitenciarul Aiud, a declarat că i-a cerut şefului statului să-l revoce din funcţia de procuror general pe Augustin Lazăr, iar răspunsul acestuia a fost că o să vadă.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, vineri, separat cu cei doi foşti deţinuţi politic Marin Iancu şi Ioan Muntean care au făcut parte din delegaţia PSD la consultările de la Palatul Cotroceni.

UPDATE: Delegaţia PSD a ajuns la Cotroceni pentru consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema referendumului pe Justiţiei. „Să ştiţi că mă bucur că v-au trimis pe dumneavoastră. O să mai vorbim câteva minute după”, le-a spus Iohannis în debutul întâlnirii.

Potrivit agendei anunţate de Administraţia Prezidenţială, şeful statului ar urma să se consulte cu reprezentanţii PSD de la ora 11.00 şi cu cei ai ALDE de la ora 12.00.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, joi seară, că nu va participa la aceste consultări, dar că va fi desemnată o delegaţie din partea partidului. El a mai spus că PSD va fi reprezentat la Cotroceni de deputatul Eugen Nicolicea şi alte două persoane. „O sa fie trei persoane care o sa-i placa foarte mult, ca sa fie un dialog constructiv, sa fie compatibili. Daca nu ii primeşte e problema dumnealui. Noi trimitem acolo niste oameni care sa poata sa ii spuna niste pareri si poate niste propuneri de intrebari. Colegii s-au pregatit”, a declarat Dragnea.

Vineri dimineaţă, PSD a anunţat, într-un comunicat de presă, că la „aşa-zisele consultări de la Palatul Cotroceni referitoare la situaţia din justiţie” delegaţia Partidului Social Democrat va fi compusă din „Domnul Eugen Nicolicea – Vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Domnul Marin Iancu – Fost deţinut politic, Domnul Ioan Muntean – Fost deţinut politic”.

Conform PSD, Marin Iancu a fost deţinut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani şi patru luni şi, deşi îndeplinea condiţiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci preşedinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiţionată.

„Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazar. Şi de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deţinutul politic şi-a ispăşit integral pedeapsa, deşi îndeplinea condiţiile legale pentru a putea fi eliberat. După ce şi-a ispăşit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împuşcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă”, spun socil-democraţii.

Ioan Muntean, de asemenea, a fost deţinut politic la penitenciarul din Aiud, Secţia 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deţinuţi politici extrem de periculoşi pentru statul comunist PCR, timp de şapte ani, iar Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea, susţine PSD.

„După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire şi l-a băgat zece zile la izolare”, afirmă PSD.

„Cei doi eroi încarceraţi au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiţi ani din viaţă, ani petrecuţi în iadul condus de Lazăr”, conchid social-democraţii.

ALDE nu participă la consultările de la Cotroceni

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că formaţiunea sa nu va onora invitaţia la consultări lansată de preşedintele Klaus Iohannis. În replică, şeful statului a declarat miercuri că i se pare „de-a dreptul ciudat” faptul că unele partide nu vor să participe la consultările pe tema justiţiei, precizând că este vorba de o ofertă la dialog.

„Faptul că unii nu vor să vină la discuţii cu preşedintele României mi se pare de-a dreptul ciudat. Nu oblig pe nimeni, e o ofertă. Să refuzi o ofertă la dialog e cel puţin ciudat”, a spus Iohannis la Bruxelles.

Preşedintele a avut joi consultări cu reprezentanţii PNL, USR, PMP, UDMR şi cu cei ai Grupului minorităţilor naţionale. La finalul consultărilor, Iohannis a declarat că toţi cei care au participat la aceste discuţii au îmbrăţişat ideea organizării unui referendum.

„Toţi au îmbrăţişat ideea organizării unui referendum. (…) Toţi au fost de acord că oamenii trebuie încurajaţi să participe la referendum”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.