Secretarul de stat Raed Arafat anunță posibile restricții suplimentare. Ce spune despre carantinarea Capitalei

Șeful DSU spune că Bucureștiul a ajuns la un platou, în ceea ce privește cazurile de coronavirus, dar că nu se poate spune în acest moment că situația este „spre bine”.

RomaniaTV.net
22 nov. 2020, 20:17
Secretarul de stat Raed Arafat anunță posibile restricții suplimentare. Ce spune despre carantinarea Capitalei
Secretarul de stat Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat declară despre rezultatele restricțiilor impuse în urmă cu două – trei săptămâni că „nu putem să spunem că situația este spre bine, nici că există creșterea care a existat acum două – trei săptămâni”.

Întrebat duminică seara la Digi24 cum evaluează rezultatele măsurilor impuse în urmă cu două trei săptămâni, Secretarul de stat Raed Arafat a răspuns: „În acest moment putem să spunem că nu mai avem această creștere exponențială care a fost, suntem undeva la un platou, cu unele creșteri și scăderi. Deci nu putem să spunem că situația este spre bine în acest moment, nici nu putem să spunem că există creșterea care a existat acum două trei săptămâni”.

Măsurile au început să aibă un efect, dar durează 30 de zile ca autoritățile să vadă dacă au avut efectul scontat: „Dacă nu, atunci trebuie prelungite sau luate măsuri suplimentare”.

Raed Arafat, despre carantinarea Capitalei: Autoritătile locale decid

Întrebat despre posibilitatea intrării Capitalei în carantină, Raed Arafat a spus că măsura este decisă de autoritățile locale.

„Instituirea carantinei se face la propunerea DSP-urilor, dacă se ajunge la anumite criterii ce trebuie întrunite. Mai multe localități au decis să intre în carantină prin decizia Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, altele au ales măsuri suplimentare de control, să mai aștepte impunerea stării de carantină. Nu o impunem de la centru în acest moment, ci este luată decizia pe plan local de către DSP-uri, cu avizul INSP și cu decizia CJSU, urmând ca ordinul să fie semnat de mine și publicat în conformitate cu prevederile legale”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Carantină la Dobroești. Victor Ponta: „Dacă îl închideau și pe domnul Orban, era prima dată când mă bucuram că fac carantină”

Întrebat, de asemenea, despre veștile bune în ce privește vaccinul și avertismentul OMS despre un posibil val trei al pandemiei, șeful DSU a spus: „Trebuie să ne pregătim mai departe și să lucrăm pe combaterea impactului virusului și în același timp să ne pregătim pentru administrarea vaccinului și pentru vaccinarea populației într-un număr cât mai mare posibil”.

Întrebat ce rezultate au avut măsurile impuse deja în Capitală, Arafat a spus: „În acest moment putem să spunem că nu mai avem această creștere exponențială care a fost, suntem undeva la un platou, cu unele creșteri și scăderi. Deci nu putem să spunem că situația este spre bine în acest moment, dar nici nu putem să spunem că este în creștere așa cum era acum două-trei săptămâni. Măsurile au început să aibă efect”.

Secretarul de stat Raed Arafat, despre vaccin: „Se lucrează foarte serios”

Despre campania de vaccinare Arafat a spus doar că „se lucrează foarte serios” în așa fel încât să nu existe nicio întârziere în momentul în care vaccinul va deveni disponibil.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, duminică, 5.837 cazuri noi de infectare cu coronavirus, 1.222 fiind în Bucureşti. În ultimele 24 de ore, 131 de persoane au decedat. 1.174 de pacienţi sunt internaţi la ATI.

”Până astăzi, 22 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 418.645 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 295.148 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 5.837 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, a transmis, duminică, Grupul de Comunicare Strategică.

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Bucureşri – 1.222, Braşov – 609, Prahova – 399, Ilfov – 377, Sibiu – 349, Argeş şi Iaşi – 312.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcţiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului Bucureşti şi al judeţelor. Cea mai mare rată de infectare este în judeţul Sibiu, 8,62, urmat de judeţul Ilfov, cu 8,17.