Secretul castraveților murați crocanți. Trebuie neapărat să adaugi acest ingredient, pentru a nu se înmuia deloc

Secretul castraveților murați crocanți. Gospodinele pregătesc deja cămara pentru iarnă, iar dintre bunătăți, nu lipsesc murăturile. Fie că optează pentru legume sau chiar fructe, trebuie să știi că există foarte multe secrete, care au fost dezvăluite de-a lungul timpului.

23 sept. 2023, 11:26
Secretul castraveților murați crocanți. Trebuie neapărat să adaugi acest ingredient, pentru a nu se înmuia deloc
Secretul castraveților murați crocanți

Secretul castraveților murați crocanți este adăugarea unui ingredient-cheie în borcan. Descoperă mai jos ce trebuie să adaugi neapărat pentru a-i păstra fermi și gustoși. Cu siguranță, o să-ți placă la nebunie gustul.

Citește și: În ce se învelesc borcanele cu murături pentru a rezista mai bine iarna. Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl știe

Secretul castraveților murați crocanți

Ingrediente:

  • 2 kilograme castraveți mici max. 10 centimetri
  • 1,5 litri apă
  • 30 grame sare neiodată
  • 4-5 caței de usturoi decojiți
  • 100 grame fâșii  hrean
  • 2-3 fire de cimbru uscat
  • 2 -3 fire de mărar uscat
  • 1 morcov tăiat rondele (opțional)
  • 1 lingură de oțet alimentar (cca. 20 ml)

Mod de preparare

Castraveții se spală bine în apă rece și se lasă la scurs. Borcanele trebuie să fie și ele spălate bine. Pe fundul borcanelor se așază câte un fir de mărar, cu tot cu tije, o crenguță de cimbru și doua fâșii de hrean. Castraveții se așază apoi în picioare, pe primul rând.

Peste primul rând de castraveți se pun alte 2-3 fâșii de hrean, un ardei iute și câteva bucăți de usturoi. Apoi se așază un alt rând de castraveți, urmând aceiași pași. Opțional, puteți așeza deasupra rondele de morcov. Peste ultimul rând de castraveți se pun alte câteva fâșii de hrean, fire de mărar și fire de cimbru, fixând astfel castraveții în borcan.

Într-un  litru de apă se adaugă o lingură cu vârf de sare neiodată, care se pun la fiert cam 5 minute. După ce opriți focul, lăsați saramura să se odihnească aproximativ 10 minute. Saramura se toarnă fierbinte peste castraveți, cu grijă astfel încât să nu spargeți borcanele. Saramura nu va intra toată în borcane, se va păstra pentru completare în următoarea zi.

Borcanele cu castraveți se lasă să stea peste noapte, acoperite cu o farfurioară. În acest timp, castraveții vor începe să fermenteze și să facă spumă. A doua zi completați cu saramură până aproape de buza borcanului. După ce ați terminat de umplut borcanele, adăugați câte o lingură de oțet în fiecare borcan. Oțetul va menține castraveții fermi și crocanți.

După ce ați umplut borcanele și le-ați sigilat cu capac etanș, depozitați castraveții murați în cămară sau într-un loc răcoros ferit de lumina soarelui. În procesul de fermentație, saramura se va tulbura în primele zile, urmând ca după două săptămâni să se limpezească.