Secretul conservelor ca la carte! Trucul minune pe care bunica Frosina îl folosește pentru cele mai corcante murături

În fiecare iarnă, murăturile sunt nelipsite din cămările românilor. În această perioadă, majoritatea gospodinelor trebăluiesc de zor în bucătării pentru a pregăti delicioasele conserve de care se vor bucura în sezonul rece. Deși fiecare are propriul mod de preparare a murăturilor, foarte puține românce știu cum să le pregătească ca la carte.

06 oct. 2023, 13:21
Secretul conservelor ca la carte! Trucul minune pe care bunica Frosina îl folosește pentru cele mai corcante murături
Trucul minune pe care bunica Frosina îl folosește pentru cele mai corcante murături

Trucul minune pe care bunica Frosina îl folosește pentru cele mai corcante murături. De foarte multe ori, auzim gospodine care se plâng că după o anumită perioadă, murăturile li s-au înmuiat sau sunt prea tari. Noi am descoperit trucul secret pe care bunica Frusina din staul Haleș, județul Buzău, îl folosește în fiecare an pentru a pregăti cele mai crocante murături.

Citește și Secretul murăturilor perfecte! Trucul lui Vlăduț de la Neatza care face minuni și îți va îmbunătăți rețeta. „Multe gospodine greșesc”

Trucul minune pe care bunica Frosina îl folosește pentru cele mai corcante murături

Deși este frecvent utilizat în prepararea murăturilor, foarte puține gospodine știu de ce se adaugă usturoiul în borcane. Ei bine, atunci când pui murături trebuie neapărat să adaugi și doi sau trei căței de usturoi pentru a ca acestea să rămână tari și să aibă un gust deosebit.

Totodată, dacă vrei ca murăturile să nu fie foarte tari, atunci trebuie să nu încălzești saramura, astfel acestea vor rămâne crocante.

Mai mult, dacă vei adăuga și o rădăcină de hrean, aceasta va menține murăturile tari pe tot parcursul iernii.

Bunica Frosina spune că este suficient să utilizezi un singur ingredient precizat mai sus pentru ca murăturile să se mențină tari. Ea subliniază că este important să folosești oțet alb care are o aciditate de minim 5% atunci când piui murături. .

Foarte important de precizat este faptul că un rol deosebit îl și sarea. Dacă optezi pentru realizarea unor murături în saramură, atunci trebuie să folosești sare grunjoasă, neiodată.

Cât despre cantitatea de sare folosită, tanti Frosina recomandă folosirea a 25 – 30 grame de sare grunjoasă la fiecare litru de apă. Dacă nu ești sigură că ai pus suficientă sare, poți să verifici acest lucru cu ajutorul unui ou.

Astfel, tot ce trebuie să faci este să pui oul în saramură. Dacă acesta se va ridica, înseamnă că saramura este destul de concentrată.

Atenție! Pentru murăturile puse în oțet, cantitatea de oțet va fi în proporție de o parte oțet, trei părți apă. Dacă vei ține cont de aceste sfaturi și recomandări, vei avea parte de cele mai bune murături pe care le-ai mâncat vreodată.

Citește și Reţeta de murături de la tanti Chivuţa. Cum arată „buncărul” cu conserve de iarnă