Secretul Marii Piramide de la Gizeh va fi dezvăluit, în curând

Unul dintre cele mai mari mistere ale lumii, care este nerezolvat din 1872, ar putea fi aproape de a-şi găsi soluţia.

RomaniaTV.net
14 dec. 2011, 12:08
Secretul Marii Piramide de la Gizeh va fi dezvăluit, în curând

Secretele din Marea Piramidă de la Gizeh ar putea fi dezvăluite pentru prima dată în 2012, cu ajutorul unui robot, iar misterul controversat pentru arheologi încă din 1872 ar putea fi rezolvat, scrie dailymail.co.uk.

O companie britanică a explorat deja anumite zone ale piramidei, realizând primele imagini din spatele „porţilor închise” cu ajutorul unui robot în miniatură, în formă de şarpe. Operaţiunile au fost însă suspendate din cauza violenţelor din Egipt.

„Sunt foarte încrezător că vom finaliza munca în 2012. Aşteptăm permisiunea de a ne întoarce în interiorul piramidei. Până atunci, lucrăm la îmbunătăţirea robotului”, a declarat Shaun Whitehead, şeful expediţiei.

Expediţia se cheamă Djedi, după numele magicianului pe care faraonul Khufu (Kheops) l-a consultat la construirea piramidei.

Aceasta nu este pentru prima dată când roboţii sunt folosiţi pentru a pătrunde în interiorul piramidei. În 1993 un robot a descoperit o mică uşă ce avea elemente metalice, stârnind speculaţii conform cărora părţile metalice ar fi reprezentat chei sau mânere pentru uşi. În 2002 un alt robot a filmat o mică încăpere blocată de o piatră, după ce a reuşit să găurească un alt bloc de piatră.

Cele patru canale înguste din interiorul piramidei de peste 4.500 de ani au stârnit curiozitatea arheologilor încă de când au fost descoperite, în 1872. Canalele au o lăţime de doar 20 de centimetri, ceea ce face imposibilă explorarea umană. Mulţi experţi sunt de părere că acestea au fost construite pentru ca spiritul faraonului să poată ieşi din piramidă.

Piramida este singura dintre cele şapte minuni ale lumii care a rezistat timpului. Se crede că aceasta a fost construită ca mormânt pentru faraonul Khufu (Kheops), care a domnit în cea de-a patra Dinastie şi a murit în anul 2566 Î.H. Piramida include trei camere principale: Camera Regelui, Camera Reginei şi Marea Galerie.