Secretul MURĂTURILOR fără cusur de la nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi

In cartea sa „Revolutie in bucatarie – reinvata sa gatesti sanatos”,  aparuta la editura Coreus Publishing, domnul profesor Gheorghe Mencinicopschi ne explica de ce mai bine sa punem muraturi si nu conserve cu otet.

RomaniaTV.net
09 oct. 2015, 17:26
Secretul MURĂTURILOR fără cusur de la nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi

Conservele

Toate legumele si zarzavaturile puse peste iarna in otet nu sunt muraturi, ci conserve! Legumele conservate in otet nu au aceleasi calitati ca si muraturile, deoarece nu au aceeasi valoare nutritionala cu acestea  (muraturile nu sunt tratate termic si au o microflora probiotica vie). Mai mult, in cazul anumitor persoane, conservele in otet irita sistemul gastrointestinal.

Daca, totusi, doriti sa puneti pentru iarna si conserve, atunci va sfatuiesc sa utilizati doar otet natural de fermentatie obtinut din vin si nu prin diluarea acidului acetic de sinteza, precum si sare bruta, neiodata.

In concluzie, conservele in otet nu sunt muraturi si deci nu au efectele benefice ale acestora!

Muraturile

Muraturile sunt legumele ce trec printr-un proces de fermentatie acido-lactica in timpul careia se genereaza diferite substante biologic active, cum ar fi vitamine, acid lactic etc. Sub influenta microflorei de fermentatie acestea capata valoare nutritionala deosebita, devenind practic alimente functionale probiotice. Alimentele probiotice contin bacterii acido-lactice active, benefice unei sanatati optime a sistemului gastro-intestinal. Acestea imbunatatesc digestia, stimuleaza detoxifierea si intaresc sistemul imunitar.

Exemplu

Daca tot puneti castraveti, atunci ar fi bine sa ii puneti la murat, in sare. Alegeti castraveti de gradina, cultivati cu compost si fara ingrasaminte chimice (NPK). Sarea utilizata va fi bruta, neiodata artificial. Castravetii in saramura se vor depozita intr-un loc intunecos, uscat, la temperaturi de 10 – 15oC pentru a se declansa procesul natural de fermentatie acido-lactica. Acesta trebuie sa fie lent, pentru a permite o fermentatie cat mai buna, cu generare de acid lactic, conservantul natural perfect si un foarte eficient reglator al microflorei intestinale probiotice. In procesul natural de fermentatie nu doar ca se produc vitamine, ci se biodisponibilizeaza mineralele si fibrele alimentare din castraveti. Vitaminele naturale existente in castraveti nu sunt distruse, deoarece produsul nu este tratat termic.

Varianta castraveti murati obtinuti prin fermentatie este mult mai indicata. In general, castraveciorii murati, gogosarii murati, varza murata si muraturile asortate sunt garnituri excelente pentru mancarurile din carne. Acestea stimuleaza digestia carnii, protejand totodata impotriva metabolitilor co-cancerigeni ce sunt rezultati in urma consumului carnii si produselor din carne. Varza murata este un aliment probiotic, indicat majoritatii consumatorilor, care contine compusi anticancerigeni, hepatoprotectori, anti-inflamatori – antioxidanti (vit. A, C, E, zinc), fibre alimentare (combat constipatia, detoxifica colonul), minerale (potasiu, magneziu, calciu). Acidul lactic generat de microflora spontana este un excelent reglator al microflorei intestinale, benefic pentru intarirea sistemului imunitar.

Voi puneti conserve sau legume la murat peste toamna? Ce metode alegeti?