Secretul pe care Patriarhul Daniel l-a împărtășit cu Marcel Ciolacu și Gigi Becali: „Au fost primiți cu ostilitate”

Marcel Ciolacu și Gigi Becali au participat la slujba Nașterii Domnului. Aceștia au fost prezenți pe toată durata procesiunii și au ascultat cu atenție învățăturile propovăduite de Patriarhul Daniel.
Alina Costache
27 dec. 2023, 12:43
Secretul pe care Patriarhul Daniel l-a împărtășit cu Marcel Ciolacu și Gigi Becali: „Au fost primiți cu ostilitate”
Secretul pe care Patriarhul Daniel l-a împărtășit cu Marcel Ciolacu și Gigi Becali: „Au fost primiți cu ostilitate”

Marcel Ciolacu, în calitate de premier al României, a participat la prima sa slujbă de Crăciun la Catedrala Patriarhală din București. În timpul predicii Patriarhului Daniel, liderul PSD a fost prezent și a ascultat cu atenție despre semnificația sărbătorii Nașterii Domnului. Ciprian Olinici, secretarul de stat pentru culte, l-a însoțit pe premier, fiind prezent pe toată durata slujbei.

Citește și: Marcel Ciolacu, mesaj de Crăciun. „Îmbrăţişaţi alături de mine speranţa în şansa României. Împreună putem face mult mai mult” VIDEO

Gigi Becali s-a alăturat și el, stând în genunchi pe întreaga durată a procesiunii, chiar și în timpul lecturii Sfintei Evanghelii, deși aceast gest este considerat interzis. Becali a purtat, în mod său caracteristic, cojocul negru și căciula cu o cruce în frunte.

„Această sărbătoarea este o sărbătoare a iubirii smerite și milostive a lui Dumnezeu, care s-a arătat în Fiul Său cel veșnic, și care din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor a devenit tocmai ceea ce iubea, adică om”, a spus luni Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală de Praznicul Nașterii Domnului.

Coborârea din veșnicie în timp și din ceruri pe pământ a Fiului veșnic a lui Dumnezeu, explică Preafericirea Sa, „unește cerul cu pământul și pe Dumnezeu cu oamenii”.

„Mesia a fost profețit cu secole înainte pentru a pregăti poporul, o așteptare activă, prin rugăciune, post și speranță. Cei care au dorit să-L vadă cu ochii lor pe Mesia au avut adesea de pătimit în istorie, au fost primiți cu ostilitate, au pribegit în munți, în pustie, în crăpăturile pământului. Aceștia au așteptat întru suferință și speranță, întru suferință pentru că adesea au pătimit, atunci când au încercat să îndrepteze viața oamenilor, dar și întru speranță pentru că ceea ce Dumnezeu a făgăduit”, a explicat Patriarhul României.

„Aceste trei daruri au, mai întâi, o semnificație duhovnicească, aurul înseamnă Dreapta credință curată – Credința Ortodoxă, fără rătăcire, fără amestec și fără confuzie. Dreapta credință sau Credința Ortodoxă este aurul pe care noi îl aducem lui Hristos când mărturisim Crezul și când mărturisim credința Sfinților Apostoli, Proroci și ale tuturor sfinților din istoria Bisericii.

Tămâia înseamnă rugăciunea fierbinte, dacă ea nu este pusă pe un cărbune incandescent nu miroase, de aceea ea este simbolul rugăciunii fierbinți, când omul se roagă cu credință fierbinte, din toată inima sa.

Smirna înseamnă viață curată și fapte bune, căci doar faptele bune intră în Împărăția lui Dumnezeu, nimic din lucrurile adunate în jurul nostru nu le luăm cu noi în viața veșnică. Numai lumina faptelor bune se imprimă în sufletul omului. Această lumină o va lua omul în Împărăția Cerurilor”, a mai spus PF Daniel.

Dumnezeu, subliniază Preafericirea Sa, „nu a venit în lume ca om în vârstă de 30 de ani, doar ca să se răstignească pentru noi, ci a venit ca prunc, Dumnezeu copilul, aceasta este minunea Crăciunului. Colindele noastre au surprins, ca și Sfinții Părinți ai Bisericii acest contrast mare între atotputernicia lui Dumnezeu și smerenia copilului care se naște în peșteră și apoi este culcat în iesle. De asemenea, vedem că Pruncul Iisus este, ca orice prunc, ca orice «mititel înfășețel în scutec de bumbăcel», total neputincios”.

„Ceea ce a dorit să arate Dumnezeu este că El nu este numai atotputernic, ci și atotsmerit, smerenia lui se vede prin faptul că a fost copil. Un copil nu poate să facă nimic pentru sine, dacă nu este iubit și ajutat piere, el are nevoie de iubirea părinților ca să se îmbrace, să se hrănească și să fie purtat. Deci atotputernicul este total neputincios în Pruncul Iisus, dar dacă nu ar fi fost și copil, Pruncul Iisus nu putea vorbi mai târziu despre iubirea părintească a lui Dumnezeu față de lume, căci în copilărie învață copilul ce este iubirea părintească. Cine nu a fost copil, nu este om deplin, pentru că nu a învățat iubirea părintească de la părinți.

Prin nașterea din Fecioară, Hristos sfințește umanitatea din interiorul ei, prin nașterea Pruncului în peșteră se sfințește pământul, prin culcarea Pruncului în ieslea animalelor se sfințește regnul vegetal și animal. Prin Botezul lui în apele Iordanului se sfințește firea apelor, iar prin răstignirea pe Cruce se sfințește aerul și lemnul, după cum ne arată cărțile liturgice”, a punctat Patriarhul Daniel.

Citește și: „Ciucă-al nostru!” e încă premier în Monitorul Oficial şi semnează actele în numele lui Marcel Ciolacu

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Veste proastă pentru fanii „Las Fierbinți“! Un mare actor își ia adio de la serial!
Fanatik.ro
Comoara României de care puțini au știut până acum. E considerată o minune naturală și merită văzută măcar o dată
Capital.ro
A murit maestrul teatrului romanesc. Marele actor al României s-a stins
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
ALERTĂ! Un condiment ieftin, extrem de utilizat, provoacă găuri în stomac
Adevarul
Zelenski, între Churchill și Chaplin: „Cine sunt eu? Sunt președintele Ucrainei”
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
S-a aflat abia acum. Misterul despre părul lui Neti Sandu, rezolvat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
Anunțul matrimonial scandalos lăsat de o pensionară: 'Caut un domn slab, bine îmbrăcat și...' 😲
Playsport.ro
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
kanald.ro
Cum arată, de fapt, cele mai scumpe apartamente din Dubai! Nimeni nu se aștepta la asta: „Finisaje mai prost realizate ca aici am văzut doar..”
Capital.ro
Ungaria tocmai A LUAT FAȚA României. Acordul a fost deja semnat la Budapesta
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
stirilekanald.ro
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
substantial.ro
Laurențiu Reghecampf, fericit în brațele Corinei Caciuc după despărțirea de Anamaria Prodan: ‘Contează că mie îmi place foarte mult Corina’
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'