Secretul slinos din spatele crizei Blue Air! Cine este omul de afaceri Dorin Ivașcu, fost director Tarom în comunism, care a orchestrat întregul scandal! Cum plănuiește compania să transfere zboruri către o nouă firmă înființată tot de ei după ce a încasat de la stat un ajutor de 62 de milioane de euro!

Criza financiară care a împins Blue Air pe marginea prăpastiei se adâncește tot mai mult. Sute de pasageri au rămas pe drumuri, cu banii luați și cu vacanțele distruse, după ce toate zborurile companiei aeriene în România au fost suspendate. Românii se întreabă cum s-a ajuns în această situație, mai ales ținând cont de faptul că Blue Air a primit și un ajutor de stat de 62 de milioane de euro în pandemie. În materialul de mai jos aflați cine este omul de afaceri Dorin Ivașcu, fost director Tarom în comunism, care ar fi orchestrat întreg scandalul și care se află în spatele companiei aeriene românești către care Blue Air vrea să transfere zborurile.

07 sept. 2022, 11:49
Secretul slinos din spatele crizei Blue Air! Cine este omul de afaceri Dorin Ivașcu, fost director Tarom în comunism, care a orchestrat întregul scandal! Cum plănuiește compania să transfere zboruri către o nouă firmă înființată tot de ei după ce a încasat de la stat un ajutor de 62 de milioane de euro!

În momentul de față, Blue Air se confruntă cu o situație foarte complicată. Toate cursele companiei aeriene din și spre România au fost anulate din cauza faptului că toate conturile i-au fost blocate de Administrația pentru Fondul de Mediu. Blue Air are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM. Tanczos Barna, Ministrul Mediului, a afirmat că „s-a ajuns la această situaţie datorită faptului că Blue Air nu a respectat legea”.

Prăbușirea Blue Air, care a primit un ajutor de stat de 62 de milioane de euro în pandemie

Blue Air are mari probleme financiare în această perioadă. A încheiat anul 2020 cu afaceri de 537 de milioane de lei, dar a avut și pierderi de peste 403 și un număr de angajați în scădere cu aproape 30%. Nu există date disponibile pentru anul 2021. Curios e faptul că Blue Air a ajuns în această situație în ciuda faptului că a primit zeci de milioane de euro ajutor de stat în perioada pandemiei. Guvernul României, condus la acea vreme de Ludovic Orban, a aprobat o OUG pe 19 august 2020 prin care acorda companiei Blue Air un ajutor de stat de 62 de milioane pentru a o ajuta să se redreseze după pierderile cauzate de pandemie.

Compania aeriană a fost amendată cu suma de două milioane de euro, recent, de către Protecția Consumatorilor fiindcă în doar un an a anulat aproape două sute de mii de rezervări, creând probleme pentru numeroși călători.

Blue Air a transmis că va ataca în instanță amenda fiindcă nu e compania care are cele mai multe zboruri anulate. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a sps ulterior că Blue Air se pregătește să iasă din piață și că de aceea tergiversează procesul verbal privind amenda aplicată de ANPC. Varianta aceasta a fost infirmată de Cristian Rada, acționar principal și CEO Blue Air.

Blue Air vrea să transfere mai multe zboruri interne și internaționale către AirConnect

Blue Air vrea să transfere mai multe zboruri interne și internaționale către compania AirConnect pe care a înființat-o chiar un fost director de la Blue Air. Cele două companii aeriene au încheiat un parteneriat strategic pentru a oferi călătorilor mai multe opțiuni de călătorie.

„Blue Air – cea mai mare companie aeriană ultra low-cost din România și noua companie aeriană regională Air Connect au încheiat un parteneriat strategic de tip codeshare pentru a oferi opțiuni de călătorie extinse pasagerilor, atât pentru zboruri interne în România, dar și pentru cele regionale. Pe baza Memorandumului de Înțelegere finalizat – cele două companii aeriene vor lansa, începând cu 12 septembrie 2022, un parteneriat extins de tip codeshare cu scopul de a optimiza costurile, de a îmbunătăți conectivitatea și de a-și uni forțele pentru a explora sinergii suplimentare pe piața regională europeană cu plecare din București. În cadrul acordului, Blue Air va transfera operarea unor servicii interne și internaționale selectate din UE, către Air Connect. Controlul comercial și riscul pentru aceste rute rămân la Blue Air, care va continua să fie responsabilă de vânzări, marketing și asistență pentru clienți, dar se așteaptă să realizeze economii de costuri și raționalizări de peste 15-20% în cadrul cooperării, prin implementarea tipului de aeronavă ATR-72 pe serviciile regionale și de tip navetă. Air Connect va fi responsabilă de controlul operațional”, a transmis Blue Air, într-un comunicat.

Cine e în spatele companiei aeriene românești AirConnect

AirConnect e o companie aeriană românească lansată în luna iulie a acestui an care are în plan să opereze curse aeriene și zboruri tip charter. În spatele companiei se află fostul director de la Blue Air, care a fost implicat, în urmă cu nouă ani, în cumpărarea companiei de la omul de afaceri Nelu Iordache și alți acționari ce aveau o legătură directă cu Dorin Ivașcu, afaceristul care controlează Aeroportul Tuzla și care a fost șef la birouri externe ale Tarom în perioada comunistă.

În momentul de față, în conducerea AirConnect se numără Dorin Ivașcu, Președinte al Consiliului de Administrație, Tudor Constantinescu, Director General și Florin Necula, Director Operațional.

Potrivit datelor consultate de Economedia de pe platforma Confidas.ro, AirConnect e controlată în mod egal, cu câte 20% din acțiuni, de cinci acționari: Karpaten Outgoing, Domnița Iulia Muntean, Florin Necula, Cosmin Adrian Pop și Regional Air Suport, deținută integral de omul de afaceri Dorin Ivașcu.

Cine este omul de afaceri Dorin Ivascu, fost director Tarom în comunism, care a orchestrat întregul scandal

Dorin Ivașcu e cel care controlează Aeroportul Tuzla, prin compania Regional Air Services (RAS), deținută în mod egal de Adrian Ștefan Vasilache și societatea Regional Air Suport, care la rândul ei este deținută integral de Dorin Ivașcu. Omul de afaceri și-a început cariera în 1972 ca „ghid internaţional in timpul vacantelor studenţeşti” la Biroul de Turism pentru Tineret (BTT), fosta structura a statului care a funcţionat în perioada regimului comunist. Șase ani mai târziu s-a angajat ca economist la Tarom și a ajuns ulterior director de sucursală Tarom ăn mai multe țări Marea Britanie, Libia sau ţări din America de Nord.

Despre Dorin Ivașcu s-a scris în presă că e fost ofițer al Direcției de Informații Externe (actualul SIE) și director Tarom de pe vremea comunismului, însă a infirmat informația că ar fi lucrat pentru vechea Securitate comunistă. Ulterior, potrivit Adevărul, după ce a căzut regimul comunist, Ivașcu a fondat LAR (Liniile Aeriene Române), prima companie aeriană privată din ţară care opera iniţial aeronavele lui Ceauşescu şi ale serviciilor de securitate din subordine.

Ivașcu a încheiat un parteneriat apoi cu Regional Air Services din Tanzania și a preluat Aeroportul Tuzla de la Aviația Utilitară Română. S-a iscat un adevărat scandal în presă, în 2014, în contextul intenției afaceristului de a transforma aerodromul din Tuzla în punct vamal.

Dorin Ivașcu, supranumit „mogulul aerului”, a strâns o avere din activitatea desfășurată în domeniul aviației, fiind implicat, de-a lungul timpului, în peste zece societăți comerciale de profil, precum Romanian Airport Services SA, RAS Aviation Services Technic SA sau Regional Air Suport, asociată cu 50 % în RAS. Tot el deține și Travelmaker Company SRL, compania care se ocupă de activități ale tur-operatorilor, dar și alte firme.

Citește și CUTREMUR! Toate cursele Blue AIR din România au fost ANULATE! Guvernul a decis să trimită curse TAROM pentru românii blocaţi în străinătate. Număr unic la care pot apela

Citește și Prețuri mici la biletele oferite de concurența Blue Air, pe fondul situației de criză de la compania românească