Secţia pentru anchetarea magistraţilor şi-a început marţi activitatea. Adina Florea, propusă procuror-şef adjunct

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-a început marţi activitatea, unul dintre cei cinci procurori ai acesteia fiind Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei pentru conducerea DNA.
Romania TV
23 oct. 2018, 06:42
Secţia pentru anchetarea magistraţilor şi-a început marţi activitatea. Adina Florea, propusă procuror-şef adjunct

„Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi judecătorii şi procurorii militari, secţia păstrându-şi competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care alături de judecători şi procurori sunt cercetate şi alte persoane.

Dosarele aflate în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la alte unităţi de parchet, precum şi dosarele soluţionate până la acestă dată care privesc infracţiuni săvârşite de judecători sau procurori se preiau de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”, a anunţat Biroul de informare şi relaţii publice al Ministerului Public.

Procurorul-şef al noi Secţii este Florena Esther Sterschi, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 
În afara Adinei Florea, mai sunt procurori cu functie de execuţie Iuliana Magdalena Olteanu, Codruţa Simina Chindea şi Sorin Eugen Iaşinovschi. Toţi au fost admişi în urma interviului susţinut vineri la CSM, rezultatele fiind anunţate în seara aceleiaşi zile.

Potrivit unor surse judiciare, Adina Florea a fost propusă pentru funcţia de procuror-şef adjunct al acestei secţii. Propunerea a fost făcută de procurorul-şef al Secţiei de investigare a magistraţilor, Florena Esther Sterschi, care a trimis o solicitare în acest sens către CSM.

Preşedintele CSM, Simona-Camelia Marcu, şi-a exprimat convingerea marţi că noua Secţie de investigare a infracţiunilor din justiţie va contribui la asigurarea unei protecţii adecvate a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor.

„Astăzi, 23 octombrie 2018, s-a operaţionalizat Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, înfiinţată prin Legea nr. 207/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 pentru organizarea judiciară. Procedura de recrutare a magistraţilor procurori, numiţi în cadrul acestei structuri a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, exclude orice ingerinţă exterioară sistemului judiciar, fiind atributul Consiliului Superior al Magistraturii. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă convingerea că noua structură specializată va contribui la asigurarea unei protecţii adecvate a magistraţilor împotriva presiunilor exercitate asupra lor, sporind garanţiile de independenţă ale acestora. Aceste garanţii sunt, în egală măsură, premise indispensabile pentru accesul justiţiabililor şi societăţii, în ansamblu, la un act de justiţie realizat doar în litera şi spiritul legii”, se arată într-un comunicat al CSM.

CSM susţine că îşi va asuma în continuare derularea cu responsabilitate a procedurilor de numire a procurorilor în funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, potrivit dispoziţiilor legale.

Guvernul a adoptat în 10 octombrie o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentrtu investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, înfiinţată ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară.

Ministrul Justiţiei preciza atunci că un element de noutate prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă este că Secţia pentru investigarea infracţiunilor comise de magistraţi va avea 15 procurori, în condiţiile în care în lege era stipulat că secţia va avea „până la 15 procurori”, formulare care ar fi creat ambiguitate.   

„Dat fiind caracterul provizoriu al concursului organizat în baza acestei OUG, evident ulterior se vor constitui comisiile prevăzute de lege, vor fi ocupate toate cele 15 posturi de procurori necesare bunei desfăşurări. Sigur, după publicarea în Monitorul Oficial, cei interesaţi vor putea lectura şi analiza fiecare prevedere a OUG şi veţi vedea că ea face trecerea între actuala reglementare şi viitoarea reglemnetare, asigurând operaţionalizarea secţiei.Nu se suplimentează schema de personal. Cei 15 procurori sunt selectaţi din sistem, dintre cei actuali. Este vorba doar de o schimbare a competenţei şi locului de muncă. În final, operaţionalizarea secţiei nu schimbă nimic. Aceleaşi dosare se mută din curtea DNA în curtea Ministerului Public. Nu este un plus de activitate. Tutela sub care se desfăşoară activitatea va fi cea a Ministerului Public”, a explicat Toader.

De asemenea, procurorul general, Augustin Lazăr, declara că sunt asigurate toate resursele necesare pentru operaţionalizarea noii secţii.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Locul din România unde poți schia chiar și vara. Ideea a fost „furată” din Danemarca
Capital.ro
George Simion, vot pentru Nicușor Dan. L-a susținut fără ezitare: Știu cine e, e unul de-al nostru!
Playtech.ro
Ce înseamnă pentru români faptul că EURO a trecut de 5 lei? Eşti afectat mai mult decât ai crede
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Europenii, în mare pericol.
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Traian Băsescu critică diaspora. „Ei trăiesc în Occident şi spun: ia, voi care trăiţi acasă, ia treceţi voi către tătucu Putin, îndreptaţi-vă către Putin”
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele