Secţie de poliţie luată cu asalt de un clan de romi din judeţul Bihor. Poliţiştii s-au baricadat şi au sunat după ajutor

Secție de poliție luată cu asalt de un clan de romi din județul Bihor. Două familii rivale s-au bătut în fața oamenilor legii. Agresorii au încercat să spargă ușa secției de poliție după ce o femeie s-a ascuns înăuntru. Polițiștii s-au baricadat de frică și au sunat după ajutor.

18 dec. 2019, 12:32
Secţie de poliţie luată cu asalt de un clan de romi din judeţul Bihor. Poliţiştii s-au baricadat şi au sunat după ajutor

Membrii unui clan de romi au atacat fără nicio jenă un cuplu, soț și soție, în data de 10 decembrie, chiar în faţa Poliţiei din Sânnicolau Român, judetul Bihor, scrie adevărul.ro. Totul s-a petrecut sub privirile celor două poliţiste aflate în sediu, care n-au știut decât să se baricadeze pe interior şi să sune după ajutor.

Citeşte şi Poliţişti din Bihor bătuţi cu pumnii, picioarele şi cu bolovani când aplanau un conflict

Oana şi Marius Călău, localnici din comuna Sânnicolau Român se aflau în maşina personală, chiar în faţa sediului Poliţiei din localitate, când au fost flancați de două autoturisme cu şapte membri ai clanului Bojani, familie de romi din zonă.

Cei cinci frați Bojani ( Dănuţ, Gheorghe, Andrei, Călin, Adrian- ultimul cunoscut lăutar în zonă) şi părinţii acestora Andrei şi Mihaela „au tăbărât „, pe soții Călău.

Femeia şi-a anunțat socrul de ceea ce se întâmplă, după care a sunat la 112.

„Am crezut că, dacă mă vor vedea, femeie, cu telefon şi vorbind la 112, vor înceta. Dar n-au făcut-o. Unul mi-a tras o palmă şi au continuat să dea în soţul meu, care a ieşit să mă apere. Când l-au văzut afară, s-au dus spre el, cu bâte. El a reuşit să intre în sediul Poliţiei, ca să ceară ajutor”, a explicat femeia.

Incredibil este însă faptul că în sediul Poliției erau două tinere agente, care nici măcar nu au catadicsit să iasă afară și să oprească atacul. În schimb, , au închis uşa pe dinăuntru şi au chemat întăriri.

Romii din clanul Bojani au năvălit cu bâtele și asupra intrării în Poliție.

„A fost groaznic. Eu înăuntru, soţia afară. Am crezut că o voi găsi moartă când ies”, povesteşte Marius Călău. Rămasă singură, tânăra s-a chircit pe şosea, şi-a tras gluga în cap şi a încercat să vorbească în continuare cu dispecera de la 112, care-i ceruse să nu închidă până ajung echipajele: „S-a auzit cum mă înjurau, cum mă ameninţau că mă violează, că ne omoară şi ne îngroapă, s-a auzit tot”.

La locul atacului au sosit și rudele victimelor, iar scandalul s-a încins. Asta până s-au auzit sirenele maşinilor de Poliţie, moment la care atacatorii au dispărut .

Cauzele conflictului, de natură politică

Oana şi Marius Călău, foşti asistenţi sociali la Protecţia Copilului, derulează un proiect comunitar prin Asociaţia „Zâmbet şi Speranţă pentru Viitor”, care cuprinde și un after-school pentru copiii de romi.

Adrian Bojani, folcloristul, membru PSD era împotriva soților Călău, sprijiniți de primarul liberal Dumitru Munge, potrivit celor declarate de Marius Călău.

Se pare că primarul liberal l-a tot refuzat pe cântărețul Adrian, care tot încerca fie să se angajeze la Primărie, fie să participe la festivaluri comunale, fiind obișnuit de pe vremea fostului edilul, pesedist, Dumitru Maghiar, să obțină numai favoruri, în schimbul obținerii controlul asupra comunităţii rome din localitate.

În ceea ce privește modul în care au acționat cele două polițiste, s-a dispus o anchetă internă. Deplorabilă este justificarea acestora pentru faptul că s-au baricadat în clădire. Motivația că în stradă se aflau mai multe femei şi chiar copii, iar o intervenţie în forţă ar fi putut să-i rănească, este de toată jena.