„13.000 de euro pentru o bicicletă. Asta a votat Primăria Sectorului 1 în şedinţa de consiliu”. REACŢIA PRIMĂRIEI SECTORULUI 1

Consiliul Local al Sectorului 1 a votat marţi un proiect prin care vrea să investească 5 milioane de euro în biciclete de închiriat în sistem bike-sharing. Potrivit comunităţii Optar.ro, care promovează transportul alternativ în Romania, proiectul înseamnă o cheltuială de 13.000 de euro pentru o bicicletă achiziţionată pentru închirirere.
Filip Stan
08 oct. 2019, 15:35

„13.000 Euro pentru o bicicleta (pentru 3 ani de exploatare).

Asta au votat azi consilierii PSD si PNL de la Sectorul 1. Vor fi 390 de biciclete si s-a prevazut o suma de aproximativ 5 milioane de Euro (suma poate fi chiar mai mare de 5.000.000 Euro).

Lasand la o parte ilegalitatile (nu respecta PMUD, s-a votat fara dezbatere, in Bucuresti nu exista nici macar 10 km de piste, studiul de fezabilitate are date eronate care incerca sa justifice proiectul etc) si pretul de 13.000 Euro/bicicleta, ar trebui sa mai stiti ceva…

In Bucuresti exista cel putin 7 (sapte) sisteme de inchiriere de biciclete si trotinete.
Trotinete: Lime, Flow, Wolf-e Rides si I’velo (in teste)
Biciclete: I’velo Urban, I’velo Relax, Student oBike, ApeRider (suspendat de un an).

Trebuie spus ca pentru a face loc acestui proiect, de 13.000 Euro/bicicleta, Primaria Sectorului 1 a inchis un alt sistem de inchiriere biciclete pe care il administra: La Pedale.

Curios, toti acesti consilieri care au votat proiectul nu au fost curiosi sa afle de ce proiectul s-a votat in regim de urgenta (adica fara dezbatere), de ce din Studiul de fezabilitate sunt omise informatiile corecte despre infrestructura pentru biciclete si cum de nu li s-a parut suspect de mare pretul de 13.000 Euro/bicicleta”, a scris comunitatea Optar.ro pe Facebook.

Proiectul votat marţi prevede

  • – minim de 44 de staţii inteligente de predare şi preluare a bicicletelor,
  • – 390 de biciclete inteligente mecanice prevăzute cu computer de bord,
  • – 15 triciclete pentru seniori
  • – 15 triciclete pentru persoane cu dizabilităţi,
  • – centru de operare cu sistem integrat software şi hardware de gestiune şi comunicaţii.

La şedinţa de consiliu a luat cuvântul reprezentantul Grupului de iniţiativă civică Kiseleff, Claudia Florescu, care a contestat urgenţa acestui proiect, care a fost introdus pe convocatorul unei şedinţe extraordinare.

„De ce nu poate trece el prin procedura legală şi firească de dezbatere publică? Dacă avem şi noi cetăţenii ceva de spus despre acest proiect? Este totuşi o investiţie de 5 milioane de euro, atâta vreme cât infrastructura nu există”, a spus Claudia Florescu, potrivit Capital.ro.

REACŢIA PRIMĂRIEI SECTORULUI 1

Referitor la informațiile vehiculate în spațiul public despre achiziționarea de către Primăria Sectorului 1 a bicicletelor de 13.000 de euro/bucata, Biroul de Presă este împuternicit să facă următoarele precizări:
În ședința de ieri, 08.10.2019,Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat proiectul de hotărâre pentru aprobarea documentației tehnico-economice -Studiu de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici ai investiției „sistem automat de închiriere biciclete București –Sector 1”.„Achiziția”despre care se vorbește nu se referă la 390 debiciclete, ci la o soluție completă de mobilitate urbana alternativă, respectiv “Sistem integrat automat de închiriere biciclete –București Sector 1”, care cuprinde:➢390 de biciclete inteligente cu computer de bord; ➢44 de terminale inteligente și independente energetic, dotate cu panouri fotovoltaice;➢30 de triciclete inteligente cu computerde bord, dedicatepersoanelor în vârstă și celor cu dizabilități;➢5 parcări inteligente pentru biciclete private;➢Centru de comandă cu sistem integrat software și hardware de gestiune șicomunicații;➢Sistem de logistică și distribuție format din echipamente și autoutilitare;➢Kituri echipamente mentenanță;➢Mentenanță gratuită 36 de luni.Având în vedere cele precizate mai sus, afirmațiile că Primăria Sectorului 1 va achiziționa biciclete de13.000euro/bucata sunt un veritabil fake news, neavând nicio legătură cu realitatea.Soluțiadenumităgeneric “Bike sharing”este folosită de anibuni în marile orașe europene (Ex. Lisabona, investiție de 28,9 milioane de euro.). Transportul prin intermediul bicicletelor reprezintă un adaos și o completare flexibilă a transportului în comun.Proiectul rețelelor de stații self-service de închiriere de biciclete are ca scop principal utilizarea bicicletei ca alternativă la alte mijloace de transport poluante, prinreducerea emisiilor de dioxid de carbon. Un alt scop al implementării acestui proiect îl reprezintă beneficiile obținute în urma utilizării bicicletei ca mijloc de transport, respectiv creșterea cotei traficului pe bicicletă în pentru cetăţean, pentru bunăstare–Media structura modală, crearea unei noi opțiuni de mobilitate, evitarea aglomerației în trafic și gestionarea cererii pentru transport. Proiectul adoptat ieri aduce următoarele beneficii pentru cetățeni:➢implementează un sistem integrat de închiriere a bicicletelor pentru promovarea mobilității durabile și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;➢sporește gradul de mobilitate în zona centrală șizonele limitrofe ale Sectorului 1;➢diminuează cheltuielile de deplasare și timpul petrecut în ambuteiajele urbane;➢diminuează poluarea și zgomotul urban;➢promovează o soluție alternativă de transport urban;➢asigură intermodalitatea fizică și informatică (stații comune de biciclete și autobuz/tramvai)➢card unic de acces atât la sistemul de transport public, cât și la soluțiile de bike sharing;➢crește calitatea vieții.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Zodiile care fac bani și din piatră seacă până la începutul lunii iunie. Au noroc în planul financiar și la serviciu
Capital.ro
Marea dezvăluire despre Călin Georgescu. S-a detonat bomba despre familia sa
Playtech.ro
Doamne, ce schimbare! Cum arată și cu ce se ocupă acum fetița din reclama de la salam săsesc
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Netflix ridică ștacheta cu un nou serial. O distribuție de Oscar într-un thriller seducător
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Accident violent pe A1, în județul Arad. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție, după ciocnirea a 3 vehicule
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
7.000 lei, plătiți la pensie. Casa de Pensii din România virează lunar banii. Cine îi va lua
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Gafa care schimbă totul în alegerile prezidențiale. Răsturnare de situație
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an