Securitatea Franţei, o problemă sensibilă pentru UE. „E nevoie de mijloace suplimentare”

Cheltuielile de securitate ale Franței ar trebui să primească tratament special în cadrul regulilor de deficit ale UE, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

RomaniaTV.net
18 nov. 2015, 18:40
Securitatea Franţei, o problemă sensibilă pentru UE. „E nevoie de mijloace suplimentare”

Cheltuielile angajate de Franța pentru întărirea măsurilor de securitate în urma atentatelor de la Paris ar trebui să primească un tratament special în cadrul regulilor de deficit bugetar ale Uniunii Europene, a indicat miercuri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Ne aflăm în fața unor acte teroriste grave. Franța, ca și alte state, trebuie să aibă la dispoziție mijloace suplimentare. Cred că aceste mijloace suplimentare nu ar trebui tratate ca niște cheltuieli obișnuite în cadrul Pactului de Stabilitate”, regulile bugetare ale Uniunii Europene, a declarat Juncker, într-o conferință de presă la Bruxelles.

Președintele francez Francois Hollande a promis luni angajarea tuturor mijloacelor financiare necesare pentru întărirea și dotarea poliției și forțelor de securitate pentru a lupta împotriva terorismului, chiar dacă aceasta va implica depășirea pragului de deficit impus de UE.

Acest prag este stabilit la 3% din PIB, guvernele fiind obligate să reducă deficitele structurale cu 0,5 puncte din PIB pe an până la atingerea țintei. Tot regulile UE mai prevăd însă că anumite cheltuieli pot fi exceptate în mod excepțional de la regulile fiscale ale Uniunii.