Primul documentar despre Eminescu. Imagini rare, de acum 100 de ani

În urmă cu câţiva ani a fost descoperit în Arhiva Naţională de Filme un documentar de 21 de minute, realizat la 25 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

RomaniaTV.net
15 ian. 2013, 20:48

Marţi, 15 ianuarie, românii au sărbătorit 163 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, din 2011 această zi fiind desemnată a Culturii Naţionale, în onoarea marelui poet. Cinstirea memoriei lui Eminescu este însă un obicei care datează de aproape un secol, o dovadă în acest sens fiind un film documentar descoperit în urmă cu câţiva ani în Arhiva Naţională de Filme.

Intitulată „Eminescu, Veronica, Creangă”, pelicula a fost realizată în anul 1914 de Octav Minar, pentru a comemora 25 de ani de la dispariţia poetului. În cele 21 de minute ale documentarului regăsim o fotografie a lui Mihai Eminescu, alături de tatăl său, dar şi poze cu Veronica Micle, casa lui Aron Pumnul, din Cernăuţi, Teiul lui Eminescu sau mormântul poetului, de la Cimitirul Bellu.

Documentarul e presărat cu scene lirice, interpretate de artişti profesionişti, şi, conform site-ului mihai-eminescu.ro, poemele eminesciene sunt ecranizate cu filmări făcute în Italia şi Egipt.


loading...