Klaus Iohannis: Am suspendat şedinţa CSAT. Aştept guvernul să renunţe la tăierile din bugetele instituţiilor de siguranţă naţională

Preşedintele Klaus Iohannis a suspendat marţi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care s-a discutat despre rectificarea bugetară la instituţiile din domeniul securităţii naţionale. Preşedintele a declarat că a luat această decizie până când guvernul va veni cu un proiect de rectificare în care să renunţe la tăierile de buget de la instituţiile de siguranţă naţională. Klaus Iohannis insistă că avizul CSAT este obligatoriu.

RomaniaTV.net
04 sept. 2018, 05:10
Klaus Iohannis: Am suspendat şedinţa CSAT. Aştept guvernul să renunţe la tăierile din bugetele instituţiilor de siguranţă naţională

UPDATE Declaraţia completă a preşedintelui Klaus Iohannis, transcrisă de Administraţia Prezidenţială:

Bună ziua!

Deocamdată, s-a terminat ședința CSAT și o să revin imediat la acest „deocamdată”.

Tema pe care am discutat-o astăzi, singura temă de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetară propusă de Guvern – rectificarea bugetară propusă de Guvern pentru instituțiile din domeniul securității naționale.

Este obligație acest aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării atunci când se discută bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale. Asta ca să înțeleagă toată lumea că nu este în niciun caz o chestiune facultativă sau opțională, sau cum doriți.

Avem aici câteva date, pe care le-aș comenta pe scurt. Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare bugetară puternic pozitivă. Adică s-au alocat mult mai mulți bani în plus decât în bugetul inițial. Așa a fost și prezentată rectificarea, așa s-a și dorit.

Totuși, spre surprinderea multora, nu doar a celor din domeniul securității naționale, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la foarte multe instituții importante din zona securității naționale. Acest lucru nu a fost la niciun moment explicat.

Cu toate că legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte normative în CSAT, înțelegând urgența și având în vedere solicitările din partea unor miniștri, am stabilit ședința CSAT mult mai repede, adică pentru astăzi.

Între timp, Guvernul a publicat un nou proiect de rectificare bugetară, și mai optimistă rectificarea, deci se alocă aproximativ 3,5 miliarde de lei în plus față de prima variantă.

În aceste condiții, este inexplicabil – și nici nu a fost explicat – de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din domeniul securității naționale.

Aceste chestiuni au fost prezentate și astăzi în CSAT. Guvernul nu a venit cu niciun fel de explicații pentru aceste tăieri. Pe de altă parte, directorii serviciilor și instituțiilor ne-au prezentat situația din punctul lor de vedere, arătând foarte clar că, în aceste condiții de tăiere, nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT, tot cu acest Guvern, în prima parte a anului 2018.

Având în vedere toate acestea, nu s-a putut obține consens, adică unanimitate în CSAT, și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară.

Având în vedere această situație, am luat decizia să suspend ședința CSAT deoarece, după părerea mea, rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută.

Pe de altă parte, nu putem să facem abstracție și nu dorim să facem abstracție de la principiul colaborării loiale între instituțiile statului.

Și atunci, prin suspendarea ședinței CSAT, am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip „șicană politică”.

Să se revină la discuții, la colaborări și, imediat ce situația va fi remediată, se va putea obține avizul CSAT.

Vreau să subliniez în această conjunctură că este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare.

Am spus din capul locului că așa este, am spus din capul locului că este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea, repet, este una puternic pozitivă și nu există niciun fel de motivație pentru tăieri bugetare într-o zonă atât de sensibilă cum este cea a securității naționale.

România este o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine. Aceste lucruri le avem fiindcă avem instituții, avem servicii performante, care garantează românilor această securitate. Ea nu trebuie și nu poate să fie diminuată pentru niște considerente de politică măruntă.

În consecință, aștept, și asta le-am spus sigur membrilor Guvernului, să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară, care elimină aceste tăieri inexplicabile, dacă vrem să fim oameni serioși.

Dacă dorim să insistăm pe niște șicane politice, atunci, sigur, lucrurile s-ar putea să se corecteze un pic mai greu.

Vă mulțumesc!

__________

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a suspendat şedinţa CSAT, până când guvernul va renunţa la tăierile bugetare de la instituţiile de securitate naţională.

Singura temă a fost rectificarea bugetară propusă de guvern.

Este obligatoriu avizul CSAT când se discută bugetul instituţiilor din domeniul siguranţei naţionale.

Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare, cu alocări pozitive.

Totuşi, pe acestă rectificare pozitivă, guvernul a propus tăieri importante de la multe instituţii din domeniul securităţii naţionale.

Între timp, guvernul a publicat un nou proiect de rectificare, şi mai optimist, cu 3,65 mld lei mai mult.

Nu s-a explicat de ce s-a insistat pe diminuarea cheltuielilor în domeniul securităţii naţionale.

Guvernul nu a explicat nici azi de ce se taie.

Şefii de instituţii din domeniul siguranţei naţionale au arătat că nu se pot atinge obiectivele propuse pe anul în curs cu aceste tăieri.

Nu s-a obţinut consens în CSAT şi nu s-a emis aviz pentru rectificare.

Am luat decizia să suspend şedinţa CSAT.

Am creat astfel posibilitatea guvernului să vină cu o nouă propunere de rectificare, să revină la discuţii şi imediat ce situaţia va fi favorabilă se va obţine avizul CSAT.

Este numai responsabilitatea guvernului să iasă din  această situaţie.

Nu există niciun fel de motivare pentru tăieri într-o zonă atât sensibilă cum este securitatea naţională.

România este sigură, românii sunt bine apăraţi, dar acest lucruri costă.

Aştept guvernul să vină cu o nouă propunere de rectificare din care să fie eliminate aceste tăieri.

_________

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit, marţi la ora 13.00, în şedinţă, pe ordinea de zi fiind înscrisă analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018.

Preşedintele Klaus Iohannis a decis pe 24 august convocarea CSAT în şedinţă pentru 4 septembrie.

„Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a iniţiat procedurile pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului referitoare la rectificarea bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, cu acordul individual al membrilor Consiliului, notificând în acest sens şi Ministerul Finanţelor Publice în data de 21 august. Conform art. 6 alin. (3) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului este nevoie de consensul membrilor acestuia. Întrucât nu toţi membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru data de marţi, 4 septembrie, ora 13,00, având înscrisă pe ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018”, anunţa Administraţia Prezidenţială la acea dată.

Anterior, Guvernul solicitase convocarea în regim de urgenţă a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în vederea analizării şi avizării propunerilor de rectificare a bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

După decizia de convocare a CSAT, Executivul a susţinut că şeful statului blochează prima rectificare bugetară, ceea ce afectează negativ economia şi drepturi fundamentale ale românilor.

Potrivit Guvernului, „refuzul preşedintelui României de a convoca de urgenţă CSAT pentru avizarea proiectului rectificării bugetare poate periclita nu doar veniturile categoriilor cele mai vulnerabile, adică pensionarii, mamele şi copiii, ci şi accesul pacienţilor la serviciile medicale”.

În replică, preşedintele Iohannis a susţinut că Guvernul minte, el punctând că Executivul putea să facă rectificare bugetară în orice domeniu fără niciun aviz de la CSAT, cu excepţia zonei de securitate naţională.

„Iată o nouă minciună marca PSD şi o nouă minciună a Guvernului incompetent Dăncilă. Nu-mi place să repet aceste lucruri. Guvernul îi minte pe români. Guvernul poată să facă rectificare bugetară cu excepţia zonei de securitate naţională. Citesc la gazetă că nu poate să dea pensii sau salarii, bani la şcoli – este o mare mare minciună. Guvernul poate să facă rectificare pe sănătate, educaţie, pensii, salarii, pe agricultură, aici se prefigurează o catastrofă naţională, însă văd că nu îi preocupă această chestiune”, a declarat Klaus Iohannis, pe 24 august, la Sibiu.

Citeşte şi: Teodorovici: Avizul CSAT pe rectificare este consultativ. Noi pe această formă rămânem