Coaliţia PSD-PNL a decis candidaţi comuni la municipii, cu mici excepţii. Mihai Tudose ar deschide lista la europarlamentare UPDATE

Coaliţia de reuneşte luni pentru a definitiva discuţiile privind candidaţii comuni la sectoarele Capitalei şi în oraşele municipii de judeţ, precum Timişoara, Braşov sau Bacău, dar şi cine va deschide lista la europarlamentare.

25 mart. 2024, 14:00
Coaliţia PSD-PNL a decis candidaţi comuni la municipii, cu mici excepţii. Mihai Tudose ar deschide lista la europarlamentare UPDATE

UPDATE: Primul nume de pe lista pentru europarlamentare ar urma să fie Mihai Tudose, de la PSD.

UPDATE Situația din Capitală. Pentru conducerea Sectorului 1 va fi susținut de ambele partide candidatul PNL, George Tuță.  În cazul sectoarelor 2 și 5 vor fi susținuți candidații PSD, Dan Cristian Popescu, respectiv Rareș Hopincă.

UPDATE: Coaliţia de guvernare a decis, în şedinţa de luni, că PNL va avea candidat la Primăria Timişoara, iar PSD va da candidatul la Consiliul Judeţean Timiş, la alegerile din 9 iunie 2024, au transmis surse politice. Cele două partide îl vor susţine pe Nicolae Nobu pentru Primărie, candidatul pentru Consiliul Judeţean nefiind încă anunţat. Pentru că s-a opuc colaborării cu PSD, liderul PNL Timiş, Alin Nica, ar urma să fie înlocuit din funcţie.

UPDATE: Coaliţia a decis, luni, să aibă candidaturi comune PSD-PNL la câteva municipii reşedinţă de judeţ, astfel că PNL va avea candidatul la Primăria Braşov, iar PSD la primăria Bacău. În organizaţia Timiş, PSD va da candidatul la Consiliul Judeţean, iar PNL, la Primăria Timişoara, potrivit unor surse politice. Discuţia urmează să continue în coaliţie şi în cazul altor judeţe, precum Satu Mare şi Mureş.

Coaliţia de guvernare a decis luni că va avea candidaturi comune la municipiile Braşov, unde va da candidatul PNL şi la Bacău, unde va fi candidat din partea PSD. La Timiş, unde au fost nemulţumiri din partea liberalilor privind o colaborare cu PSD, a-a decis că PSD va da candidatul la Consiliul Judeţean şi PNL la primăria Timişoara.

S-a decis şi candidaturi comune la sectoarele 1, unde va fi candidat din parte PNL şi la sectoarele 2 şi 5, unde candidaţii vor fi nominalizaţi de PSD.

Liberalii şi social-democraţii mai discută astfel de candidaturi comune şi pentru Satu Mare şi Mureş, dar nu s-a luat încă o decizie.

Coaliţia de guvernare PSD-PNL s-a reunit, luni, de la ora 11.00, pentru a definitiva candidaturile ce vor fi susţinute de ambele partide, la sectoarele Capitalei dar şi să stabilească dacă vor merge cu candidaţi comuni şi listă comună la alegerile locale, în mai multe oraşe municipiu din ţară, precum Timişoara, Braşov şi Bacău, unde sunt în funcţie primari USR. O decizie este aşteptată şi în privinţa deschiderii listei la alegerile europarlamentare, după retragerea Ramonei Chiriac.

Conducerea PNL a votat alianţa electorală cu PSD şi fuziunea cu ALDE. N. Ciucă: „Există entuziasm şi motivare şi avem încredere că putem duce toate etapele anului electoral 2024”

PSD şi PNL trebuie să decidă cine vor fi candidaţii susţinuţi de ambele partide la sectoarele Capitalei. Dacă PNL ar urma să pună canidaţi la sectorul 1, în persoana lui George Tuţă şi sectorul 6, actualul primar Ciprian Ciucu, PSD va desemna candidaţii la sectoarele 2 şi 5, sectoarele 3 şi 4 urmând să rămână cu candidaţii primari în funcţie, Robert Negoiţă şi Daniel Băluţă.

În ţară, situaţia este mai complicată, deoarece sunt filiale ale PNL care nu doresc să colaboreze la alegerile locale din luna iunie.

Delegaţia din Timiş a votat în unanimitate împotriva alianţei electorale cu PSD la Consiliul Naţional Extraordinar al PNL, convocat duminică seara. Toţi cei 21 de delegaţi ai judeţului Timiş au votat împotriva acestei alianţe pe care liberalii timişeni o consideră nefirească, anunţă filiala într-un comunicat transmis luni dimineaţă.

Şi ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu a declarat joi că în opinia sa este foarte sănătos să rămână la nivelul de europarlamentare, iar la locale fiecare are primarii lui, aleşii lui, mesajele lui. Gorghiu a mai spus că, Indiferent de numele femeilor, procentul de 30% trebuie să fie pe orice listă de alegeri, nu doar pentru europarlamentare.

Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD – PNL la Primăria Capitalei, momente plăcute cu copilul în parc

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, declara vineri, la Timişoara, că în şedinţa coaliţiei de luni se va decide dacă la alegerile locale din municipiile reşedinţă de judeţ Timişoara, Braşov şi Bacău se va merge în alianţă cu PSD. ”Pe noi ne interesează, la nivelul coaliţiei, să recâştigăm primăriile municipiilor unde nu avem primari”, precizat Ciucă.

O discuţie este aşteptată şi în privinţa listei la europarlamentare, care a rămas fără candidatul de pe locul 1, după retragerea Ramonei Chiriac.

Europarlamentarul Mihai Tudose afirma că, după anunţul Ramonei Chiriac potrivit căruia nu va candida pentru alegerile europarlamentare, este posibil ca cele două partide să renunţe la ideea ca lista să fie deschisă de un candidat independent. Întrebat dacă el va fi cel care va deschide lista de candidaţi, Tudose a răspuns: ”Eu aşa cred”.

La liberali, primul pe listă este europarlamentarul Rareş Bogdan. În cadrul şedinţelor interne de săptămâna trecută, liberalii au vorbit despre ideea de a trage la sorţi cine va deschide lista comună PSD-PNL la europarlamentare.