Şedinţă de foc a Coaliţiei de guvernare. Se discută modificările la Codul Fiscal, precum impozitul progresiv, dar şi despre PNRR

Liderii coaliţiei se reunesc, luni, la ora 18.00, la Palatul Victoria, în şedinţă. Coaliţia urmează să discute despre propunerile de modificare a Codului Fiscal care ar urma să intre în vigoare de anul viitor, dar şi alte măsuri care vor fi luate de Executiv, în partea a doua a anului, pentru a combate efectele creşterii inflaţiei. Liderii politici vor discuta şi despre stadiul implementării PNRR. Se anunţă o şedinţă tensionată, fiind prima după scandalul privind intonarea imnului Ţinutului Secuiesc la un meci de hochei al echipei naţionale a României la care a participat şi ministrul Mediului, UDMR-istul Tanczos Barna.

23 mai 2022, 14:27
Şedinţă de foc a Coaliţiei de guvernare. Se discută modificările la Codul Fiscal, precum impozitul progresiv, dar şi despre PNRR

PSD nu renunţă la introducerea impozitului progresiv. Liderii Coaliţiei se reunesc în şedinţă pentru a discuta propunerile de modificare a Codului Fiscal. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democrații susțin impozitarea progresivă, iar dacă premierul Nicolae Ciucă și liberalii se opun, atunci să răspundă cum se dorește o țară ca afară, dar cu un sistem digital ca în Rusia.

„Este opinia dânsului (Nicolae Ciucă n.r.) dar așa și noi avem opinia că trebuie să trecem la impozitul progresiv, să facem un pas către țările dezvoltate. O astfel de discuție nu este pentru ziua de mâine, este pentru viitor. Trebuie să discutăm cu toți partenerii sociali, cu toți actorii implicați pentru a lua cele mai bune decizii.

Eu am vrut să discutăm principii, nu despre detalii de tipul: cine face expertiza la case, că nu suntem noi autorizați să spunem.

Noi ne dorim o țară ca afară, dar cu un sistem digital ca în Rusia? Nu se aplică mâine, dar nu este normal să avem această discuție?”, a spus Marcel Ciolacu.

PSD susţine că în România nu se mai poate vorbi despre cota unică de impozitare, în condiţiile în care mai multe categorii de angajaţi, precum cei din agricultură, alimentaţie, IT, cercetare, sunt deja scutite de la impozitare. Pe de altă parte, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat luni că nu vrea să ridice scutirile pentru angajații din IT. „Ar fi o greșeală”, a declarat Ciolacu.

„Avem 27% venituri din PIB și cheltuieli din 40. Polonia are 37% venituri din PIB și are cheltuieli de 40-41%”, a mai spus Ciolacu.

Liderul PSD a mai spus că evaziunea fiscală ajunge la 10%, România fiind pe primul loc în Europa.

„În România, munca e impozitată mult prea mult, faţă de impozitarea capitalului. (..) E normal să avem această discuţie, să găsim linia de echilibru, între impozitarea muncii care e foarte mare în România, şi impozitarea capitalului. În acest moment, clasa medie şi cei cu venituri foarte mici duc tot greul societăţii româneşti. Venim şi echilbrăm totuşi acest lucru, sau nu?”, a mai spus liderul PSD.

De asemenea, Ciolacu a mai spus: ”Nu o să fiu niciodată de acord cu o mărire a TVA-ului, acum”, arătând că este ”o taxă pe care o plătesc în special românii cu venituri medii şi mici”.

Premierul Nicolae Ciucă spunea, la Cluj-Napoca, că PNL continuă să susţină cota unică şi nu vrea introducerea de noi taxe şi impozite.

”Am făcut menţiunea acum două zile, nu se discută despre impozitul progresiv, nu există în momentul de faţă altă formulă de impozitare ci există analize şi studii care se derulează în grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor. Odată ce vor finaliza aceste măsuri de optimizare fiscală, vom trece la etapele de consultare cu mediul academic, mediul de bussines, asociativ şi în final să avem o decizie care să vină să sprijine tot ceea ce înseamnă atât colectarea banilor la bugetul de stat, cât şi sprijinul pe care trebuie să îl acordăm mediului de afaceri”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a precizat că această creştere eocnomică se datorează în mare măsură dialogului pe care l-au avut cu mediul de afaceri, dialogului cu instituţile de specialitate şi de asemenea, dialogului cu investitorii români şi străini şi încrederii pe care au reşuşit să o dea până acum, că au proiecte concrete, predictibilitate şi stabilitate în acest domeniu.

Citeşte şi: Guvernul se pregăteşte pentru o posibilă criză alimentară. Producătorii, procesatorii şi comercianţii, obligaţi să informeze Executivul despre stocurile existente