Orban anunţă noile măsuri de relaxare. „Din 1 iunie se ridică restricţiile privind deplasarea în afara localităţii” DOCUMENT

Premierul Ludovic Orban conduce, joi, de la ora 19, şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Reuniunea are loc la doar câteva ore după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind deschiderea teraselor şi plajelor începând din 1 iunie.

RomaniaTV.net
28 mai 2020, 13:29
Orban anunţă noile măsuri de relaxare. „Din 1 iunie se ridică restricţiile privind deplasarea în afara localităţii” DOCUMENT

Principalele declaraţii din timpul şedinţei de Guvern
 • Ludovic Orban, premierul României: Am convocat a doua şedinţă de Guvern din această săptămână cu câteva obiective importante. Odată cu finalizarea stării de urgenţă şi intrarea în starea de alertă, am prevăzut un plan de relaxare gradual, treptat care să permită ridicarea pas cu pas a restricţiilor în diferite domenii în funcţie de evaluările privind riscul epidemiologic.
 • HG care modifică HG privind starea de alertă. Vom modifica anexa 3 pentru a permite relaxarea în mai multe domenii.
 • Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă propune: se permite desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber.
 • Se permite desfăşurarea în bazine aflate în aer liber sau în bazine acoperite a activităţilor de pregătire fizică a sportivilor profesionişti şi a competiţiilor sportive, tot fără participarea spectatorilor.
 • Se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise, numai cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi astfel încât să se asigure şapte metri pe persoană. 
 • La art 2 al HG se menţionează că începând din 1 iunie este permisă organizarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivalurilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectactori, cu locuri pe scaune, aflate la o distanţă de minimum doi metri unul faţă de celălalt şi cu obligativitatea purtării măştii de protecţie în timpul spectacolului.
 • Începând din 1 iunie se ridică restricţiile, interdicţiile privind deplasarea persoanelor în afara localităţii, respectiv zonei metropolitane.
 • Se reia transportul feroviar internaţional.
 • Se reia transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport.
 • Din 1 iunie se permite prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare alcoolice şi nealcolice în spaţii destinate dispuse în aer liber, cu plasarea unei distanţe de doi metri între mese şi participarea a maximum patru persoane la o masă, dacă sunt persoane care provin din famili diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară
 • De la 1 iunie accesul persoanelor pe plajă se realizează cu asigurarea de şezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distanţe de minimum doi metri între şezlonguri care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
 • Se permite desfăşurarea, organizarea de spectacole în sistemul de drive-in.
 • Toţi miniştrii care trebuie să emită ordinele comune vor trebui să lucreze până în data de 1 iunie pentru elaborarea ordinelor comune pentru publicarea lor în Monitorul Oficial astfel încât toţi cetăţenii români să cunoască regulile care trebuie respectate.
 • Adoptarea proiectului de HG iniţiat de Ministerul Muncii prin care trebuie să stabilim măsurile active de susţinere a angajatorilor şi angajaţilor. Să stabilim foarte clar pentru ce domeniu se menţine şomajul tehnic, să stabilim pentru angajaţii care revin în activitate formula de sprijin acordată angajţilor şi angajatorilor după 1 iunie.
 • Să stabilim măsuri de active pentru categoriile defavorizate pentru persoanele aflate în ultimii 10 ani de activitate, dar şi pentru persoanele tinere aflate în căutarea unui loc de muncă.
 • Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a propus introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru pasajul de la Drajna.
 • Vom amenaja acolo un pasaj rutier de-a lungul DN21 peste calea ferată Bucureşti – Constanţa şi peste DN3A.
 • 11.300 de vehicule circulă în medie pe DN21. Se îregistrează un timp de aşteptare de 30-60 de minute.
 • Ludovic Orban: „Ultima oară am stat o oră şi jumătate la bariera de la Drajna”.
 • Despre achiziţia măştilor pentru elevi şi cadre didactice. Monica Anisie: La momentul acesta s-au încheiat contractele pentru achiziţia acestora. De mâine începe distribuţia către inspectoratele şcolare, urmând ca acestea să ducă către unităţile de învăţământ preuniversitar măştile necesare.
 • Ministrul Educaţiei a propus un proiect privind decontarea cheltuielilor de transport a elevilor. „Acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi”.
 • Este vorba despre transportul local gratuit pentru elevi pe tot parcursul anului calendaristic. Transportul elevilor care fac naveta va fi gratuit pe tot parcursul anului şcolar, iar transportul feroviar şi cu metroul pentru elevi şi pentru studenţi va fi gratuit pe tot parcursul anului calendaristic.
 • Marcel Vela a propus un proiect de hotărâre pentru modificarea HG 394/2020 privind declararea stării de alertă.

Şedinţa de Guvern era programată iniţial pentru ora 19, însă a fost amânată cu o jumătate de oră, până la ora 19:30, conform agendei Executivului.

Proiectele incluse pe agenda şedinţei de Guvern din 28 mai

I. PROIECTE DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ
1. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/OUG-10.pdf

II. PROIECTE DE HOTĂRÂRI
1. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.282/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență nr. 110/2017 privind programul de susținere a întreprinderilor mici si mijlocii – IMM INVEST România
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HG-33.pdf

2. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Lucrări de investiții și intervenții în cazarma 355 Bistrița”
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HG-34.pdf

3. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Lucrări de intervenţie la pavilionul A – Cămin militar din cazarma 1548 Sibiu”
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HG-35.pdf

Cum se va sta la terase de la 1 iunie. Klaus Iohannis anunţă reguli stricte

 

 

 


loading...