Şedinţă de urgenţă la Ministerul Sănătăţii pe tema creşterii numărului de locuri la ATI pentru pacienţii COVID. Coadă de ambulanţe în curtea Spitalului Pantelimon

Este şedinţă de urgenţă la Ministerul Sănătăţii după creşterea alarmantă a numărului de cazuri COVID-19 din ultimele zile în Bucureşti. Multe spitale au locurile ocupate la ATI. În acest context, au apărut imagini cu multe ambulanţe care aşteaptă în curtea Spitalului Pantelimon.

15 mart. 2021, 10:22
Şedinţă de urgenţă la Ministerul Sănătăţii pe tema creşterii numărului de locuri la ATI pentru pacienţii COVID. Coadă de ambulanţe în curtea Spitalului Pantelimon

Situaţie alarmantă în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din România din cauza valului trei COVID. Numărul infectărilor cu virusul SARS-COV 2 a crescut din nou, dar cel mai îngrijorător este că sunt mulţi care fac o formă gravă a bolii.

Duminică au fost raportate 4.383 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. Alte 44 de persoane infectate cu coronavirus au murit (28 bărbați și 16 femei). În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.829. Dintre acestea, 1.232 sunt internate la ATI. În toată țara, mai sunt libere doar 30 de paturi la ATI pentru bolnavii de COVID. În București, duminică seara, deja nu mai era niciun pat liber.

Premierul Florin Cîțu a cerut creșterea numărului de paturi ATI pentru bolnavii de COVID la 1.600. De asemenea, a solicitat Inspecției Sanitare de Stat să țină zilnic evidența locurilor de la terapie intensivă.

În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii a organizat luni o şedinţă cu reprezentanţii spitalelor COVID şi suport COVID din Bucureşti privind creşterea numărului de paturi de Terapie Intensivă, au declarat surse medicale, citate de AGERPRES.

Potrivit aceloraşi surse, la şedinţă iau parte ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, precum şi reprezentanţi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.

Citeşte şi: Medicul Virgil Musta: „Ne confruntăm cu cazuri de COVID-19, la persoane tinere, cu evoluţie rapidă”

O altă şedinţă cu reprezentanţi ai spitalelor judeţene şi ai Institutului Naţional de Sănătate Publică urmează să aibă loc luni, cel mai probabil începând cu ora 11,00, au precizat sursele citate.

Citeşte şi: Dr. Alexandru Rafila subliniază necesitatea regândirii sistemului medical pentru bolnavii COVID: „Împărţirea în spitale COVID şi non-COVID nu mai este de actualitate”

Bucureştiul a raportat duminică 1.179 noi infectări cu virusul SARS-COV 2. Toate paturile de terapie intensivă sunt ocupate. Ambulanțele stau la coadă pentru a lăsa pacienții.

 

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori se apropie de 4 în Bucureşti. Încă un  judeţ, Sălajul, a depăşit rata de infectare 3.

Rata de infectare pe judeţe

 

Managerul de la „Matei Balş” este disperat, toate locurile la ATI COVID sunt ocupate. „Dacă situaţia continuă aşa, trebuie regândită strategia naţională anti-Covid”

Cătălin Apostolescu, managerul interimar al Institutului ”Matei Balș”, descrie o situaţie de criză la unitatea pe care o conduce, sub presiunea tot mai multelor cazuri de Covid.

Situația este critică la ”Matei Balş”, toate locurile de la ATI sunt ocupate, deja s-au improvizat paturi și pe o altă secție, în condițiile în care avem deficit de personal de Terapie Intensivă și cel mai grav este că în acest val al treilea boala s-a schimbat.

Formele severe apar mult mai repede, degradarea pacienților este rapidă și boala apare la vârste din ce în ce mai tinere. Deja avem persoane de 40 de ani, de 30 și ceva de ani a căror stare necesită îngrijiri de Terapie Intensivă urgentă”, a spus Cătălin Apostolescu, la Antena 3.

”Dacă situația continuă așa, trebuie regândită total strategia națională de abordare a Covid-ului” este semnalul dat de medicul Cătălin Apostolescu.  Managerul de la ”Matei Balş” a vorbit şi despre situația de la Camera de Gardă, dincolo de cea de la ATI: ”Camera de Gardă nu este aglomerată, este plină! În momentul de față nu mai avem paturi pentru a consulta pacienții care se prezintă, pentru că deja în Camera de Gardă staționează pacienți de ieri, pentru care nu s-au găsit locuri în spitalul nostru sau în alte spitale, iar personalul medical este la limită, poate să cedeze oricând”.

 

DEZASTRU în Cluj, unde nu mai există locuri la ATI pentru bolnavii Covid. Medic: „Stăm mai rău decât în aprilie, decât în noiembrie”

Unu dintre cele mai mari oraşe din România, Clujul, trece printr-o adevărată criză sanitară. Din cauza creşterii alarmante a numărului infectărilor cu Covid, întreg judeţul a rămas fără locuri la Terapie Intensivă pentru pacienţii Covid.

Dezastru în Cluj. 65 de locuri de Terapie Intensivă are întreg județul Cluj pentru pacienții cu Covid-19. Toate sunt ocupate, iar cererile apar în continuare. Medicii spun că pacienții ajung la spital cu forme severe, fiindcă, deși au simptome la începutul bolii, nu se testează deloc sau o fac cu testele rapide, iar apoi preferă să se trateze singuri, de cele mai multe ori din teama de a nu fi obligați să stea în carantină.

„Sunt pacienți cu hipoxie severă, nu au aer și cheamă ambulanța, iar ambulanțele se plimbă între spitale fiindcă nu sunt locuri nicăieri. Sunt aceste secții de terapie intermediară, unde se fac intervenții non-invazive, dar foarte mulți au nevoie de ventilație mecanică , iar locuri nu mai sunt.

Lumea nu înțelege ce se întâmplă, dar perioada care urmează e cea mai dificilă din toată pandemia. Oamenii vin la spital netestați, când nu mai pot respira. Preferă să stea acasă și să se trateze singuri. Ajung foarte târziu și cu forme severe. Stăm mai rău decât în aprilie, decât în octombrie/noiembrie, iar cazurile sunt în creștere”, spune un medic ATI pentru G4Media.