Ludovic Orban, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre relaxarea restricţiilor. Românii vor putea merge în vacanţă în Grecia şi Bulgaria

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi care vor fi principalele măsuri care vor intra în vigoare prin relaxarea restricţiilor după 15 iunie. Şeful Executivului a precizat că românii vor putea călători în ţări europene, precum Grecia sau Bulgaria, unde există un număr redus de infectări cu noul coronavirus.

RomaniaTV.net
11 iun. 2020, 16:52
Ludovic Orban, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre relaxarea restricţiilor. Românii vor putea merge în vacanţă în Grecia şi Bulgaria

Principalele declaraţii din timpul şedinţei de Guvern
  • Vom aplica măsurile de relaxare cu începere din data de 15 iunie. În cadrul Comitetului pentru Situaţii, am decis să propunem pentru HG reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare.
  • O măsură care este extrem de importantă vizează izolarea la domiciliu a persoanelor care vin din alte ţări. INSP va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecţiei cu coronavirus în celelalte ţări. În baza acestei metodologii se va acorda un coeficient privind nivelul de răspândire pe baza numărului de infectări din ultimele 14 zile. Toate ţările care vor avea un coeficient sub coeficientul de 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligaţia de izolare la domiciliu de 14 zile pentru cetăţenii care vin din aceste ţări.
  • Este vorba despre ţări cu nivel redus de răspândire cum este Austria, Bulgaria, Grecia şi alte ţări de la nivel european unde este evident că şi în baza evaluării care este aplicată şi în alte ţări. 
  • Este într-un fel normal să renunţăm la această măsură care creează probleme pentru foarte multe categorii de cetăţeni.
  • Traficul aerian cu toate aceste ţări care sunt sub coeficientul de 5 pentru care nu va mai fi necesară izolare la domiciliu va putea fi reluat în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
  • Dacă sunt români care pleacă într-un sejur, câne se întorc nu vor mai fi în izolare, cu condiţia de a se duce în ţările care sunt exceptate.
  • Numărul de zile petrecute în respectiva ţară trebuie să fie de 14 zile sau să cumuleze 14 zile într-una sau mai multe ţări în care a stat şi nivelul de răspândire a epidemiei nu este atât de larg.
  • Reluarea activităţilor economice. Comitetul propune reluarea activităţii în spaţii comerciale cu mai multe magazine, în mall-uri. Aici vom păstra interdicţia privitoare la cinematografe, cafenele, restaurante, locuri de service a mesei din cadrul mall-urilor – cele în spaţii închise. 
  • Cele care sunt pe terase vor fi permise.
  • În acele săli de jocuri care există în mall-uri se vor menţine în continuare interdicţiile
  • Se va relua activitatea de tratament balnear. Regulile le va stabili ministrul Sănătăţii.
  • Odată cu încheierea şcolii va înceta măsura de sprijin care a fost instituită pe durata suspendării şcolilor care a permis unui părinte să stea acasă cu copilul său beneficiind de plata a 75 la sută din salariu. Această formă de sprijin care a funcţionat pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă va înceta.
  • Permitem în condiţii extrem de stricte prin ordinul Ministrului Sănătăţii, permitem redeschiderea grădiniţelor şi after school care funcţionează pe perioada verii.
  • Se va permite creşterea numărului de persoane de la 3 la 6 pentru activităţile recreative care se desfăşoară în exterior.
  • Se permite activităţilor pentru jocurile de noroc – loteria, casele de pariuri care prezintă un risc epidemiologic scăzut.
  • Se reia activitatea în piscine exterioare, nu în piscine interioare. În piscine exterioare odată cu venirea sezonului estival este firesc să permitem reluarea acestor activităţi.
  • Aceste măsuri se vor aplica începând cu data de 15 iunie.
  • Nu vom lua astăzi decizia de prelungire a stării de alertă. O vom lua săptămâna viitoare la finalul perioadei pentru care am declarat starea de alertă prin HG, cu aprobarea Parlamentului. Vom avea şedinţa de Guvern pentru prelungirea stării de alertă săptămâna viitoare în prima şedinţă care se va organiza.
  • Starea de alertă este instituită până în data de 16 iunie inclusiv. Obligaţia noastră este să adoptăm HG pentru prelungirea stării de alertă până la expirarea perioadei. Va trebui publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de 16 iunie.
  • De ce este necesară prelungirea stării de alertă. Starea de alertă este indispensabilă pentru a putea menţine în vigoare, indiferent că sunt HG, ordine de ministru, toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecţia sănătăţii cetăţenilor.
  • Au fost instituite cu scopul de a feri cetăţenii de pericolul infectării cu coronavirus. 
  • Decizia prelungirii stării de alertă nu este o decizie care are un conţinut politic. Am fost mirat să văd că se politizează acest subiect.
  • Decizia prelungirii stării de alertă este susţinută de aproape toţi specialiştii alături de care am muncit în această perioadă şi consideră că este singura soluţie reală care permite Guvernului şi autorităţilor implicate în bătălia cu COVID să aibă la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a ţine în frâu, sub control răspândirea acestui virus.
  • Am fost implicaţi în trimiterea de echipe medicale în Italia, R. Moldova. Am acordat un ajutor umanitar fraţilor noştri de peste Prut.
  • Există o solicitare de sprijin din partea Ucrainei. Am vorbit cu domnul ministru Tătaru să pregătească o HG pentru a putea acorda un ajutor umanitar către Ucraina care se confruntă cu un nivel ridicat de epidemie
  • Răspândirea virusului afectează şi zone locuite de români, în special zona Cernăuţi. Ajutorul pe care-l vor acorda nu va fi acordat în exclusivitate aşa cum au procedat alţii pentru fraţii noştri. Îl vom acorda pentru Ucraina pentru arealurile cele mai afectate de coronavirus.
  • Nelu Tătaru: Vă rog să fiţi de acord cu includerea pe lista suplimentară a proiectului HG pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din fondul de rezervă pentru 2020 pentru acordarea unui ajutor umanitar extern cu titlul gratuit pentru Ucraina.
  • Ludovic Orban: Toate lucrările care se efectuează pe Autostrada Soarelui să se încheie astfel încât să existe o fluenţă a traficului pentru că există o creştere a traficului în perioada week-endului odată cu debutul sezonului estival.
  • Lucian Bode, ministrul Transporturilor: Pe perioada 15 iunie – 15 septembrie am decis să suspendăm toate lucrările de întreţinere realizate pe Autostrada Soarelui – A2. Am finalizat cei 32 de km. Astăzi am primit o veste bună. Cei de la CNAIR au ridicat toate restricţiile de astăzi.
  • Pe autostrada Soarelui se circulă fără restricţii cauzate de lucrările de întreţinere.
  • Ludovic Orban: Să urgentaţi procedurile de achiziţie pentru măştile care sunt destinate pentru cei 2,3 milioane de cetăţeni români care se află în situaţii de vulnerabilitate şi trebuie să ajungă într-un timp cât mai scurt.

Citeşte şi: Guvernul anunţă redeschiderea caselor de pariuri şi a piscinelor. Noile măsuri de relaxare ce intră în vigoare pe 15 iunie

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 11 iunie 2020

1. PROIECT DE LEGE pentru acceptarea Amendamentului la Convenția internațională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (New York, 21 decembrie 1965), adoptat la cea de-a paisprezecea reuniune a statelor părți la Convenție, la New York la 15 ianuarie 1992

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/06/LG-2.pdf

2. PROIECT DE LEGE pentru completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/06/LG-3.pdf

II. PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ

1. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 86/2006 privind Codul vamal al României

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/06/OUG-1.pdf

III. PROIECTE DE HOTĂRÂRI

1. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/06/HG-8.pdf

2. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.486/2005 privind asigurarea pazei și protecției obiectivelor, bunurilor și valorilor cu efective de jandarmi

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/06/HG-10.pdf

3. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea anexelor nr. 1-3 la Hotărârea Guvernului nr. 78/2008 privind stabilirea uniformei, a însemnelor distinctive, a insignei și a documentului de legitimare pentru personalul militar din Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/06/HG-11.pdf

4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea valorilor de inventar şi a adreselor poştale ale unor imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, trecerea unor părţi de imobile aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, constituite din construcţii şi amenajări la terenuri, situate în judeţele Sibiu, Braşov, Timiş, Constanţa, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Vaslui, Buzău, Mureş, Mehedinţi şi municipiul Bucureşti, din domeniul public în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcţiune şi casării acestora, şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/06/HG-12.pdf

5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea valorilor de inventar ale imobilelor 2547 şi 1269 aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, transmiterea acestora în domeniul public al oraşului Ineu, judeţul Arad şi modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/06/HG-13.pdf

6. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 500/2017 privind aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/06/HG-14.pdf

IV. MEMORANDUMURI

1. MEMORANDUM cu tema: Principii generale privind implementarea unui mecanism de sprijin de tipul Contracte pentru Diferență („CfD”) pentru producerea de energie electrică cu emisii reduse de carbon

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/06/MEMO.pdf

2. MEMORANDUM cu tema: Excedentul existent ca urmare a implementării Planului Național de Investiții stabilit în baza Directivei 2003/87/CE-Directiva EU-ETS, cu modificările și completările ulterioare, faza a treia-2013-2020 (Contul PNI)

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/06/MEMO-1.pdf

V. NOTE

1. NOTĂ DE INFORMARE cu tema: Apelul de proiecte POIM/819/9/1/Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/06/NOTA-1.pdf

2. NOTĂ cu tema: trecerea terenului cu suprafață de 27.454 mp din domeniul public al comunei Belciugatele, județul Călărași, în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Serviciului Român de Informații

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/06/NOTA-2.pdf

VI. PUNCTE DE VEDERE

1. PUNCTE DE VEDERE ale Guvernului referitoare la 17 inițiative legislative

Proiectele pot fi consultate la adresa:

https://sgg.gov.ro/new/proiectele-de-acte-normative-care-ar-putea-fi-incluse-in-sedinta-guvernului-romaniei-din-11-06-2020/

Citeşte şi: Partidele parlamentare au ajuns la un acord pentru data alegerilor locale