Şedinţă cu scântei la PNL: Antonescu şi Iohannis susţin ieşirea de la guvernare. Luni, negocieri ferme cu PSD

Liderii PNL s-au reunit, duminică seară, într-o şedinţă informală, pentru a discuta pe tema mandatului de negociere într-o nouă reuniune a USL, care ar putea avea loc luni, dar şi legat de strategia parlamentară a liberalilor pentru săptămâna care începe. Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, la finalul reuniunii de la sediul partidului, că, pentru întâlnirea de luni cu Victor Ponta, liderii liberali Crin Antonescu şi Klaus Iohannis au primit "un mandat de fermitate", care înseamnă respectarea cu stricteţe a protocolului USL.

RomaniaTV.net
16 feb. 2014, 09:00
Şedinţă cu scântei la PNL: Antonescu şi Iohannis susţin ieşirea de la guvernare. Luni, negocieri ferme cu PSD

UPDATE: Cristina Pocora, purtatorul de cuvant al PNL, la finalul şedintei:

„Mâine (luni – n.r.), la întâlnirea cu premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, domnul preşedinte Crin Antonescu şi prim-vicepreşedintele Klaus Iohannis au primit un mandat de fermitate, un mandat care înseamnă respectarea cu stricteţe a protocolului USL. PNL respectă şi îşi doreşte să facă parte din proiectul USL, aşa cum a fost el votat şi mandatat de cetăţeni, în alegerile din 2012”, a declarat Pocora.

Purtătorul de cuvânt al PNL a fost întrebat care este propunerea concretă a mandatului dat liderilor PNL pentru reuniunea USL de luni.

„Propunerea concretă a PNL este cea votată acum o săptămână şi de Biroul Permanent şi de Delegaţia Permanentă, nominalizările pe care le-am făcut pentru portofoliile cu miniştri demisionari”, a precizat Pocora.

Ea a fost întrebată dacă PNL va rămâne în USL dacă premierul Victor Ponta nu va renunţa la propunerea de a fi instituit un vicepremier pentru Partidul Conservator.

„Am convingerea că premierul Victor Ponta, aşa cum a declarat şi dumnealui, susţine continuarea proiectului USL, este foarte important şi pentru domnia sa, prin urmare nu pot să iau în calcul o astfel de ipoteză”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL.

În acest sens, Pocora a menţionat că PNL „rămâne ferm pe poziţia sa”, după ce a fost întrebată dacă liberalii vor accepta propunerea privind instituirea unui post de vicepremier pentru PC.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al PNL a fost întrebat dacă în cadrul reuniunii de duminică a PNL s-a invocat posibilitatea ieşirii de la guvernare a liberalilor în cazul în care Victor Ponta nu va accepta poziţia PNL.

„Nu a fost o discuţie în aceşti termeni, în termeni de ieşire de la guvernare, pentru că suntem parteneri în această guvernare, am venit în această formulă a USL, însemnând PNL, PSD, plus cele două partide mai mici, care sunt partenere. Prin urmare, nu s-a pus problema de această manieră, a ieşirii de la guvernare”, a mai spus Pocora.

UPDATE: Crin Antonescu nu are susţinere în PNL pentru a părăsi Guvernul Ponta. Doar doi baroni PNL îl susţin pe Antonescu în ideea lui ca PNL să iasă de la guvernare: Aristotel Căncescu şi Romeo Stavarache. 

Deputatul Radu Stroe a declarat, duminică, la sosirea la sediul PNL pentru şedinţa informală a conducerii partidului, întrebat dacă PNL ar trebui să rămână la guvernare, că acest lucru „este obligatoriu”.

UPDATE: Crin Antonescu şi Klaus Iohannis susţin în şedinţa informală a PNL varianta de ieşire de la guvernare, potrivit România TV. Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chiţoiu şi Radu Stroe nu sunt de acord.

Printre cei care au ajuns la sediul PNL se numără Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Radu Stroe, Mariana Câmpeanu, Rareş Mănescu, George Scutaru, Aristotel Căncescu, Ovidiu Silaghi.

Citeşte şi Antonescu: E imposibil ca Iohannis şi Daniel Constantin să fie vicepremieri în acelaşi timp

Şedinţa are în vedere o analiză a mandatului de negociere pentru o nouă reuniune a USL, luni dimineaţă, în care să se discute propunerile liberalilor pentru cele patru portofolii din Guvern.

De asemenea, liderii PNL ar urma să stabilească strategia parlamentară în cazul în care premierul Victor Ponta îşi menţine solicitarea pentru înfiinţarea unui post de vicepremier alocat Partidului Conservator, iar blocajul din USL va continua.

Victor Ponta răspunde ultimatumului lui Antonescu: Am ales cea mai bună formulă de guvernare

Liderul PNL Crin Antonescu a spus vineri că interpretează „optimist” declaraţia premierului potrivit căreia a ales ca guvernarea să continue în formula USL şi înţelege din spusele lui Victor Ponta că renunţă la condiţia vicepremierului PC, nemaifiind atunci niciun motiv să nu se meargă mai departe de luni.