Şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, amânată pentru 23 ianuarie

Şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânată pentru 23 ianuarie, întrucât nu poate fi asigurat cvorumul necesar, doi dintre membrii de drept, precum şi reprezentanţii societăţii civile în CSM anunţând că nu pot participa la şedinţa programată joi.

RomaniaTV.net
17 ian. 2013, 07:11
Şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, amânată pentru 23 ianuarie

„Având în vedere că, în cursul zilei de astăzi, doi dintre membrii de drept ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi reprezentanţii societăţii civile în Consiliu au comunicat imposibilitatea participării la şedinţa de plen programată pentru data de 17 ianuarie a.c. şi faţă de împrejurarea că locul unuia dintre membrii aleşi este vacant – circumstanţe ce fac imposibilă constituirea cvorumului prevăzut de lege – şedinţa Plenului CSM este reprogramată pentru data de 23 ianuarie 2013, cu începere de la orele 14.00”, a anunţat CSM într-un comunicat de presă.

Surse din interiorul Consiliului declarau miercuri, pentru MEDIAFAX, că şedinţa Plenului CSM, la care ar urma să fie ales vicepreşedintele CSM, va fi amânată din lipsă de cvorum, deoarece ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, se va afla joi la Bruxelles, pentru discuţii cu oficiali ai Comisiei Europene, în marja Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) impus justiţiei române de către CE.

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi figurau alegerea vicepreşedintelui CSM, precum şi o cerere a Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) referitoare la suspiciuni privind votul din 4 ianuarie, când a fost aleasă preşedinta Consiliului Oana Schmidt Hăineală, solicitare considerată inadmisibilă de către Direcţia Legislaţie a Consiliului. Plenul CSM urma să se pronunţe asupra soluţiei privind sesizarea UNJR

Pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM şi-au depus candidaturile, în 4 ianuarie, Alina Ghica şi Cristi Danileţ, împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi judecătorii declanşând proceduri de revocare din Consiliul Superior al Magistraturii.

Alina Ghica a anunţat că îşi retrage candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, decizia acesteia urmând să fie comunicată membrilor Consiliului.

Şedinţa Plenului CSM din 9 ianuarie, care avea pe ordinea de zi tot alegerea vicepreşedintelui CSM, a fost amânată, de asemenea, din lipsă de cvorum.

Luni, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a cerut demisia de onoare a Oanei Schmidt Hăineală din funcţia de preşedinte al CSM şi, totodată, a solicitat judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

Judecătorul Horaţius Dumbravă – preşedinte al CSM în 2011, membru ales în Consiliu – a declarat că evenimentele derulate înainte, în timpul şi după procedura alegerilor din 4 ianuarie creează impresia că alegerile pentru preşedinţia CSM au fost subordonate altor interese decât cele superioare ale sistemului judiciar şi că „jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparenţa, corectitudinea şi responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate”.

„La acest moment, rezultatul procedurii din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate, ridicând şi serioase probleme de legalitate”, a spus Dumbravă, precizând că aceasta este poziţia Secţiei pentru judecători a CSM, adoptată cu majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa de luni. El a precizat că din cei opt membri prezenţi, şapte au votat pentru această declaraţie de presă.

Dumbravă a mai spus că membrii Secţiei pentru judecători a CSM au respins „ferm şi categoric” afirmaţiile de politizare ca urmare a acordării votului candidatului ales în mod transparent de majoritatea membrilor secţiei.

„Am asistat în ultimele zile la manipulări ruşinoase ale opiniei publice, cu consecinţe grave pentru statul de drept din România”, a mai spus Dumbravă.

Ca o deblocare a situaţiei, Secţia pentru judecători a CSM a solicitat demisia de onoare a procurorului Oana Schmidt Hăienală din funcţia de preşedinte al Consiliului, iar judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte, el precizând că „CSM trebuie resetat”.

Dumbravă a afirmat că nu aparţine în niciun caz Secţiei pentru judecători criza de legitiminate şi de legalitate în care se află astăzi CSM.

„Cerem atât reprezentaţilor sistemului judiciar, cât şi altor actori publici să respecte principiul democratic în virtutea căruia adunările generale s-au constituit la nivelul instanţelor din România. În mod regretabil, însă, în ultimele zile, constituirea şi deciziile adunărilor generale, precum şi judecătorii ce le compun au fost atacate peste limitele decenţei publice, fiind subminată până la urmă chiar independenţa justiţiei”, a mai declarat Horaţius Dumbravă.