Sediul Kodak din New York a ascuns 30 de ani un reactor nuclear

Un reactor nuclear artizanal a funcţionat peste 30 de ani în sediul din statul New York al companiei Kodak, aceasta  informând autorităţile americane abia în 2007. Reactorul era de mici dimensiuni şi conţinea 1,5 kilograme de uraniu îmbogăţit.

RomaniaTV.net
17 mai 2012, 16:52
Sediul Kodak din New York a ascuns 30 de ani un reactor nuclear

Conform cotidianului italian Corriere della Sera, reactorul nuclear artizanal a funcţionat în perioada 1974 – 2007 la subsolul sediului Kodak din Rochester, în statul american New York. Cei mai mulţi angajaţi ai companiei producătoare de camere luat vederi şi aparate foto nu ştiau că lângă ei era un reactor nuclear de mici dimensiuni, într-o cameră cu pereţi având grosimea de 60 de centimetri.

Conform unui expert citat de publicaţia Democrat and Chronicle, dispozitivul, de mărimea unui frigider, avea capacitatea de a realiza o reacţie nucleară, dar nu existau riscuri privind explozii. În reactorul improvizat erau 1,5 kilograme de uraniu îmbogăţit.

Într-un comunicat transmis CNN, compania Kodak a confirmat existenţa reactorului până în 2007. Experţii apreciază că reactorul artizanal putea produce aproximativ 10 la sută din uraniul necesar fabricării unei arme nucleare.

Dezvăluirea acestor informaţii stârneşte preocupări în legătură cu riscul ca grupuri teroriste să poată fabrica arme nucleare artizanale chiar în centrul unui oraş.