Şefa ANM anunţă temperaturi neobişnuite în România. „O abatere termică record față de normalul lunii”

Deşi se află oficial în plină iarnă, România este martora unui fenomen meteorologic neașteptat: temperaturile ridicate care se apropie de cele primăvărătice. Elena Mateescu, directoarea ANM, a anunțat că în această perioadă țara noastră se confruntă cu o abatere termică pozitivă record față de normalul termic al lunii februarie.

19 feb. 2024, 08:09
Şefa ANM anunţă temperaturi neobişnuite în România. „O abatere termică record față de normalul lunii”
Şefa ANM anunţă temperaturi neobişnuite în România. "O abatere termică record față de normalul lunii"

Şefa ANM anunţă temperaturi neobişnuite în România. „Traversăm o perioadă mai caldă decât în mod obișnuit, chiar dacă în continuare, mai ales în zonele centrale, nordice ale țării, maximele nu vor depăși 6-8 grade Celsius. În partea de sud-vest, vest, sud și sud-est a țării rămânem în continuare pe un front de vreme caldă, deoarece valorile de temperaturi se vor situa mai ales în prima parte a săptămânii care va debuta între 12 până la 13-14 grade Celsius. De la mijlocul săptămânii, mai precis de joi, vom consemna temperaturi în creștere de la o zi la alta și este posibil ca sfârșitul de săptămână să aducă chiar valori de 17-18 grade Celsius, posibil sâmbătă și duminică 19-20 de grade Celsius, local în partea de sud și sud-est a țării, așa cum arată informațiile la acest moment”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

Citeşte şi: Meteorologii ACCUWEATHER anunţă temperaturi anormale în România. Cum va fi vremea în martie 2024

Cu toate acestea, înainte de această încălzire, sunt prognozate ploi locale, în special în partea de vest și centrul-nord al țării. Cantitățile de precipitații vor varia între 10 și 15 litri pe metru pătrat, iar la altitudini mai mari de 1.500 de metri este posibil să apară precipitații mixte, sub formă de lapoviță și ninsori.

Citeşte şi: Prognoza meteo. Primăvara începe cu temperaturi mari, dar ghioceii vor avea parte de multe precipitaţii

„În contextul în care întreaga lună a fost caracterizată de valori de temperaturi cu mult peste ceea ce ar fi normal pentru un februarie în țara noastră, la acest moment putem aprecia că înregistrăm o abatere termică pozitivă record 6-7 grade Celsius față de normalul termic. În condițiile în care, așa cum arată și cum am menționat datele până la sfârșitul ultimei luni din iarna 2023-2024, este posibil ca luna februarie din acest an să înregistreze un nou record, ca fiind printre cele mai călduroase luni februarie din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră, ținând cont că în 2016, februarie a avut o abatere termică pozitivă de 5-7 grade Celsius”, a mai spus Elena Mateescu.