Şefa de la Yahoo riscă pedeapsa cu închisoarea dacă sfidează NSA

Directorul general al Yahoo, Marissa Mayer, a afirmat miercuri că se teme că poate fi închisă pentru înaltă trădare dacă refuză să se conformeze cerinţelor formulate de serviciile americane de spionaj privind informaţii despre utilizatorii Yahoo, scrie AFP.

12 sept. 2013, 07:54
Şefa de la Yahoo riscă pedeapsa cu închisoarea dacă sfidează NSA

Marissa Meyer a făcut aceste comentarii la un forum despre noile tehnologii, TechCrunch Disrupt, desfăşurat la San Francisco, după ce a fost întrebată ce intenţionează să pună în aplicare pentru a-i proteja pe utilizatorii Yahoo împotriva „guvernului tiranic” de la Washington, informează Agerpres.

Ea a făcut cunoscut că Yahoo examinează şi rezistă la cererile de informaţii venite din partea guvernului american, însă în cazul în care corporaţia pierde aceste bătălii, va trebui să dea curs solicitărilor sau să rişte să fie considerată un trădător.

Cererile de informaţii autorizate de justiţie sunt impuse corporaţiei cu interdicţia pentru cel care le primeşte de a vorbi despre ele sau a dezvălui existenţa lor.

„Dacă nu cooperezi, este trădare”, a declarat Marissa Meyer, subliniind că nu poate să ofere mai multe detalii privind solicitările agenţiilor de contraspionaj referitoare la utilizatorii Yahoo.

„Nu putem vorbi despre ele, pentru că sunt informaţii clasificate”, a adăugat ea. „Să dezvălui acest tip de informaţii ţine de trădare şi eşti închis. În ce priveşte protecţia utilizatorilor noştri, este mai mult logic să lucrezi în interiorul sistemului”, a continuat preşedintele-CEO al Yahoo.

Grupurile tehnologice din Statele Unite se află sub presiune după dezvăluirile cu privire la programul american de supraveghere PRISM cu ajutorul căruia Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a colectat mii de date numerice referitoare la utilizatorii de internet.

Corporaţiile de internet dau asigurări că nu divulgă informaţii decât ca răspuns la ordonanţele oficiale ale tribunalelor, dezminţind orice înţelegere cu autorităţile americane. Acestea din urmă insistă asupra faptului că supravegherile sunt legale şi au permis dejucarea a zeci de atentate.