Şefa de promoţie din Bihor eliminată de la BAC a câştigat prima bătălie cu şefii din Educaţie

Alexandra Burtă, şefa de promoţie de la Colegiul Tehnic "Unirea" Ştei - Bihor eliminată de la Bacalaureat, şi alţi 11 absolvenţi ai aceluiaşi liceu, au câştigat în instanţă prima bătălie cu Inspectoratul Şcolar BIHOR. Judecătorii au decis să admită acţiunea formulată de Alexandra Burta şi de ceilalţi absolvenţi de liceu să suspende efectele procesului verbal de sancţionare a candidatului. Decizia este executorie, dar nu şi definitivă. 

RomaniaTV.net
16 iul. 2015, 12:10
Şefa de promoţie din Bihor eliminată de la BAC a câştigat prima bătălie cu şefii din Educaţie

Judecătorii Tribunalului Bihor au decis să anuleze decizia de eliminare a Alexandrei Burtă de la proba de matematică, de la Bac.

Citeşte şi: Eleva de nota 10 eliminată de la BAC nu va fi iertată. Ancheta ministerului a găsit-o vinovată

„Admite acţiunea formulată de reclamant/a … în contradictoriu cu pârâtul INSPECTORATUL ŞCOLAR al JUDEŢULUI BIHOR prin COMISIA JUDEŢEANĂ de BACALAUREAT BIHOR şi COMISIA de BACALAUREAT din CENTRUL de EXAMEN COLEGIUL TEHNIC „UNIREA” ŞTEI, având ca obiect suspendare act administrativ şi în consecinţă: Dispune suspendarea efectelor Procesului verbal de sancţionare a candidatului nr. 032/07.07.2015 de la Centrul de examen nr. 309 din Unitatea de învăţământ Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei, privind eliminarea reclamantului de la examenul de bacalaureat disciplina – matematică, până la pronunţarea instanţei de fond. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi 16.07.2015″, a decis instanţa.

Judecătoarea Carmen Domocoş, preşedinte a Tribunalului Bihor, a explicat pentru bihon.ro: „Contestaţia pe fond se va judeca începând cu luna septembrie. Momentan, pentru elevii care au obţinut suspendarea provizorie a actului de eliminare din examen, decizia Tribunalului e executorie şi prin urmare Comisia de Bacalaureat e obligată să procedeze la corectarea lucrărilor şi să declare apoi elevii admişi sau respinşi. Pentru elevii admişi, Comisia de Bacalaureat le va elibera o adeverinţă pentru a putea să se înscrie la facultate. Decizia este executorie, deci trebuie aplicată deîndată, chiar dacă părţile nemulţumite o pot ataca, la Curtea de Apel Oradea. Dacă Inspectoratul Şcolar sau Comisia de Bacalaureat va ataca decizia de suspendare prin recurs iar Curtea de Apel Oradea le va admite acţiunea, se va reveni la situaţia anterioară suspendării actelor de eliminare”, ne-a declarat judecătoarea Carmen Domocoş.
Cu alte cuvinte, dacă autorităţile şcolare vor avea câştig de cauză la Curtea de Apel, elevii vor mai avea la îndemână doar judecata pe fond, dar nu vor putea să se înscrie la facultate fiindcă procesul pe fond va demara doar din septembrie. 

Conform rezultatelor la Bacalaureat 2015 afişate de edu.ro, Alexandra Burtă a luat nota 9 la proba scrisă de Limba si Literatura Română, nota 9,7 la Geografie, iar la proba de Matematică a fost eliminată din examen.

Citeşte şi: Elevii cu media 10 la BAC, premiaţi de Guvern. Vezi câţi bani primesc anul acesta cei care au luat nota maximă

Sorin Câmpeanu, ministrul educaţiei, a anuţat că eleva Alexandra Burtă, de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei, a fraudat examenul de bacalaureat, aceasta fiind concluzia anchetei corpului de control care a reverificat înregistrările video din sala de examen. Astfel, s-a stabilit că „eleva a colaborat cu elevii din stânga şi din dreapta”.

Fiind un caz special, şi eu am fost impresionat. Am cerut corpului de control analiza. Din păcate s-a confirmat, nu a fost un simplu accident. A cooperat în examen cu colegii din stânga și din dreapta. Da, a fost reverificat acest caz punctual„, a declarat ministrul Sorin Câmpeanu.

Fata neagă totul, ba chiar tatăl ei, împreună cu ceilalţi părinţi ai elevilor eliminaţi din examen au depus un memoriu către preşedintele Klaus Iohannis, pe care îl roagă să îi ajute.

Citeşte şi Alexandra Burtă, eleva de nota 10 eliminată din Bac, cere ajutorul preşedintelui Iohannis

Situaţia de la matematică nu o înţeleg, pur şi simplu. În timpul examenului proba a decurs absolut normal, nu s-a întâmplat absolut nimic, fiecare şi-a văzut de lucrarea lui, iar supraveghetorii nu ne-au atras atenţia, la final am predat lucrarea.  Nu ştiu ce au făcut restul colegilor din sală. Eu mi-am văzut de lucrarea mea, nu am avut nicio treabă cu nimeni din jurul meu, am stat ca un elev care îşi dă examenul de Bacalaureat. Vroiam să merg la Timişoara la Farmacie, pentru asta mă pregăteam de doi ani„, a povestit Alexandra Burtă.