Şefii care îşi deranjează angajaţii în timpul liber riscă să fie amendaţi. Cum modifică Portugalia legislaţia muncii

Parlamentul Portugaliei a adoptat noi reglementări în legislaţia muncii, introducând măsuri suplimentare de protecţie a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în afara sediilor companiilor.

08 nov. 2021, 22:35
Şefii care îşi deranjează angajaţii în timpul liber riscă să fie amendaţi. Cum modifică Portugalia legislaţia muncii

Reglementările aduc noi amenzi pentru companiile din Portugalia care perturbă viaţa privată a angajaţilor şi a familiilor lor şi obligă angajatorii să compenseze angajaţii pentru cheltuielile legate de munca la domiciliu.

Noile reglementări sunt un răspuns la tendinţa observată pe piaţa muncii: din ce în ce mai mulţi angajaţi au lucrat de acasă în timpul pandemiei de COVID-19. „Există beneficii ale muncii la domiciliu, dar vrem să adaptăm legislaţia la aceste evoluţii”, a anunţat Guvernul de la Lisabona, citat de Euronews.

Citeşte şi Apple amână până în 2022 revenirea angajaţilor la birou. Varianta Delta prelungeşte cu cel puţin 4-5 luni munca de acasă

Angajatorii ar trebui să evite să-i contacteze pe angajaţi în afara orelor de program, cu excepţia circumstanţelor excepţionale. De asemenea, cel puţin la fiecare două luni, angajaţii trebuie să se întâlnească cu superiorii lor pentru a preveni izolarea. În plus, firmele trebuie să plătească angajaţilor cheltuieli suplimentare personale legate de munca la domiciliu, cum ar fi facturi la electricitate sau internet, se mai arată în noua legislaţie.

Companiile din Portugalia care nu respectă reglementările se vor confrunta cu amenzi.

Citeşte şi Certificatul verde COVID-19, obligatoriu la locul de muncă. Proiectul de lege intră marţi în procedură parlamentară de urgenţă