Certificatul verde COVID-19, obligatoriu la locul de muncă. Proiectul de lege intră marţi în procedură parlamentară de urgenţă

Certificatul verde ar putea fi obligatoriu pentru toți angajații atât de la stat, cât și de la privat. Proiectul de lege, care a fost respins la vot, în Senat, intră luni în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaţilor, votul în plenul Camerei urmând a fi dat cel mai probabil săptămâna viitoare. PSD a pregătit unele modificări faţă de forma plecată de la Senat.

08 nov. 2021, 13:26
Certificatul verde COVID-19, obligatoriu la locul de muncă. Proiectul de lege intră marţi în procedură parlamentară de urgenţă

Proiectul de lege prin care se impune obligativitatea certificatului verde la locul de muncă intră în procedură parlamentară de urgenţă. PSD a anunţat că va depune mai multe amendamente la proiectul de lege şi, după ce iniţial au respins propunerea legislativă, spun că acest certificat de vaccinare trebuie impus.

Certificatul verde COVID-19, obligatoriu la locul de muncă

Social-democraţii vor să aducă mai multe modificări proiectului în Camera Deputaţilor față de cel ieşit de la Senat în sensul că oamenii care nu pot să se vaccineze să aibă anumite alternative.

De asemenea, sursele au precizat că se discută inclusiv pe varianta ca persoanele nevaccinate să stea o perioadă acasă şi să fie plătite.

Citeşte şi: Certificatul verde, OBLIGATORIU. Persoanele nevaccinate nu vor mai putea intra în frizerii şi la evenimente, începând de luni în Austria

Certificatul verde COVID-19 obligatoriu la locul de muncă intră la vot la Camera Deputaţilor

Pe 14 octombrie, premierul interimar Florin Cîţu a anunţat că a depus în Parlament proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde COVID.

„Alături de alţi membri din Guvern – Kelemen Hunor, Cseke Attila şi Lucian Bode – am semnat un proiect de lege pe care îl vom depune în Parlament. Pe scurt, angajaţii care nu sunt vaccinaţi şi nu au trecut prin boală din sistemul de sănătate, public şi privat, vor trebui să se testeze pe banii proprii. Şi cei din IGSU şi cei din aviaţie. Această propunere a venit de la domnul ministru Bode”, a declarat atunci Florin Cîţu.

Obligativitatea introducerii certificatului verde COVID-19 la locul de muncă are susţinerea PNL, USR, PSD şi UDMR şi este foarte probabil ca aceasta să fie adoptată în Parlament.

Premierul interimar Florin Cîţu a declarat, vineri, este „foarte important” să fie votat în Parlament proiectul prin care certificatul verde ar urma să fie introdus în România. Liderul PNL consideră că această măsură este „cea mai non-invazivă” în contextul valului patru al pandemiei pentru a nu închide economia.

„Proiectul legat de certificatul verde este foarte important să treacă. Am văzut că am încercat măsuri prin care să nu închidem economia. Această măsură este cea mai non-invazivă în contextul acestui val patru. O creştere a ratei de vaccinare va readuce fluxul de clienţi în aceste companii şi vom putea trece peste această perioadă. Altfel, va fi complicat să mergem mai departe”, a declarat Florin Cîţu.

Citeşte şi: Preşedintele CNCD, anunţ despre obligativitatea certificatului verde: „Trebuia să îl avem de 5-7 luni”

Şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu susţine introducerea certificatului verde COVID-19.

„Cred că certificatul verde, în contextul european, este o prioritate şi pentru români. L-am urmărit şi eu ieri pe domnul Rafila şi la televizor, am vorbit cu dânsul la telefon, am vorbit şi cu liderul de grup, cu domnul Simonis şi am văzut amendamentele pe care le propune şi domnul Cercel pentru acest certificat verde şi cred că vom ajunge la o concluzie aşteptată şi predictibilă pentru români”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat ce şanse sunt ca proiectul de lege privind obligativitatea certificatului COVID la locul de muncă să fie adoptat săptămâna aceasta.

 

AUR este singura formaţiune parlamentară care se opune certificatului verde COVID-19.