Şeful BioNTech e împotriva vaccinării obligatorii, dar trage un semnal de alarmă. „O persoană poate infecta până la opt persoane care nu au imunitate”

Ugur Şahin, directorul executiv al BioNTech, laboratorul german care a lucrat cu Pfizer pentru a dezvolta vaccinul anti-Covid Comirnaty, a avertizat că persoanele care nu se vaccinează se vor infecta, cel mai probabil, cu virusul SARS-COV-2 care "devine din ce în ce mai contagios".

12 iul. 2021, 13:23
Şeful BioNTech e împotriva vaccinării obligatorii, dar trage un semnal de alarmă. „O persoană poate infecta până la opt persoane care nu au imunitate”
foto: sozcu.com.tr

Şeful BioNTech a declarat că vaccinul dezvoltat pe compania pe care o conduce are o eficacitate de aproximativ 89% împotriva variantei Delta a COVID-19, la două săptămâni după vaccinarea completă. Medicul Ugur Şahin a vorbit şi despre obligativitatea vaccinării pentru a evita contaminarea cu noua tulpină.

El a semnalat că persoanele care nu se vaccinează „se vor infecta, cel mai probabil, cu virusul, care devine din ce în ce mai contagios”.

„Următoarea generaţie a virusului va avea o rată de infectare de aproximativ 6-8, ceea ce înseamnă că o persoană infectată poate infecta până la 8 persoane care nu au imunitate”, a explicat şeful BioNTech, conform publicaţiei Le Figaro, citate de Mediafax.

Şeful BioNTech e împotriva vaccinării obligatorii. „Ar putea avea efectul opus”

Ugur Şahin a afirmat că vaccinarea este deosebit de utilă, însă nu ar trebui să fie obligatorie.

„În opinia mea, ca medic şi om de ştiinţă, dacă ar fi obligatorie ar putea avea efectul opus”, a precizat Şahin.

Citeşte şi: SUA contrazice specialiștii lumii: Nu este nevoie de a treia doză de vaccin împotriva Covid-19

Directorul executiv al BioNTech este în favoarea unei abordări bazate pe transparenţă şi educaţie, în aşa fel încât populaţia să fie convinsă de beneficiile vaccinării.

Pe măsură ce tulpina Delta se răspândeşte în Europa, Ugur Şahin a precizat că, alături de soţia sa, face „teste de laborator pentru a vedea dacă serul administrat unei persoane este capabil să o protejeze şi împotriva noilor variante”:

Vaccinul dezvoltat de BioNTech „are o eficacitate de aproximativ 89% împotriva bolii simptomatice a variantei Delta, la două săptămâni după vaccinarea completă”, a explicat Ugur Sahin, care a făcut referire la rezultatele unui studiu britanic.

Cu toate acestea, protecţia anticorpilor poate scădea în timp, dar scutul oferit de „celulele T este mult mai stabil”.

„Trebuie să dureze mai mult, poate chiar ani de zile”, spune şeful BioNTech.

Vaccin anti-COVID împotriva variantei Delta, în teste peste câteva săptămâni

De asemenea, Ugur Şahin a anunţat că un prim lot de vaccin adaptat la varianta Delta va fi dezvoltat de BioNTech, în câteva săptămâni. Testele clinice ar trebui să înceapă în august.

„Un proces adaptat face posibilă fabricarea unui nou vaccin în termen de o sută de zile”, spune Ugur Sahin.

BioNTech urmăreşte mutaţiile virusului şi intenţionează să producă şase miliarde de doze de vaccin între 2021 şi 2022.

„Nu ar trebui să vă fie frică de varianta Delta, dar poate fi nevoie de încă un rapel pentru a întări apărarea imună împotriva acestei tulpini mai contagioase”, a precizat Özlem Tureci, soţia şefului BioNTech.

Citeşte şi: A treia doză a vaccinului Pfizer ar putea deveni realitate. UE face pregătiri pentru imunizarea populaţiei