Şeful BRD: Am reduce acum dobânzile la credite, dar doar într-o lume perfectă

Preşedintele-director general al BRD, Guy Poupet, a afirmat, referindu-se la declaraţia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, potrivit căruia băncile vor avea mai multă lichiditate şi trebuie să reducă dobânzile, că "într-o lume perfectă" guvernatorul are dreptate, dar realitatatea nu este perfectă.

RomaniaTV.net
04 mart. 2012, 13:48
Şeful BRD: Am reduce acum dobânzile la credite, dar doar într-o lume perfectă

„Într-o lume perfectă, domnul Isărescu are dreptate, dar această lume nu este perfectă. Rata de referinţă nu este una operaţională, este una indicativă, dar dacă de mâine guvernatorul continuă să elibereze nişte rezerve de la bănci, asta ar fi foarte foarte folositor şi dacă vrea să o facă şi în monedă străină va fi şi mai folositor, dar înţelege că este dificil pentru că trebuie să păstreze şi rezervele la banca centrală”, a declarat şeful BRD Groupe Societe Generale.

 

Isărescu a declarat joi că băncile vor avea mai multă lichiditate şi va trebui să reducă dobânzile, odată cu venirea primăverii şi topirea zăpezilor.

Citeşte declaraţiile guvernatorului: Şi cele mai încăpăţânate bănci trebuie să scadă dobânzile

El a menţionat că fiecare bancă îşi stabileşte propria strategie şi că instituţiile de credit sunt în competiţie atât în ceea ce priveşte creditele cât şi depozitele.

„Banca trebuie să fie profitabilă, iar pentru a avea o anumită profitabilitate trebuie să menţii o oarecare marjă, iar astăzi dacă ai un cost ridicat al riscului singura cale ca să compensezi costul riscului este să majorezi comisioanele şi marja. În ceea ce priveşte comisioanele – trebuie să lansezi produse noi ca să atragi clienţi şi nu este atât de uşor astăzi, iar în ceea ce priveşte marja de interes ai volumul, dar volumul este limitat, sau creşti marja, în cazul în care nu reduci rata de dobândă”, a mai spus Poupet.