Şeful Brigăzii Antitero din SRI: „Din cauza lipsei de constanţă la un moment dat ai impresia că te lupţi cu morile de vânt”

Generalul Dorin Rădulescu, șeful Brigăzii Antitero din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), a fost primul invitat al podcastului pe care SRI l-a lansat în această săptămână şi a vorbit despre provocările pe care le întâmpină îm exercitarea atribuţiilor.

17 dec. 2021, 20:09
Şeful Brigăzii Antitero din SRI: „Din cauza lipsei de constanţă la un moment dat ai impresia că te lupţi cu morile de vânt”

Şeful Brigăzii Antitero din SRI spune că schimbările dese de regim politic fac dificilă legătura dintre factorii decizionali din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domenul securităţii.

Șeful Brigăzii Antitero din cadrul SRI a arătat că „lipsa de constanță” duce la schimbări dese ale „beneficiarilor” informațiilor sensibile, ceea ce face dificilă cooperarea dintre structuri, pe care a comparat-o cu o „luptă cu morile de vânt”.

„Marea majoritate a ministerelor au reprezentanţi la nivel de secretar de stat în sistemul naţional de prevenire şi combatere a terorismului, mă refer la acele reuniuni care sunt anuale ale Centrului de Coordonare Antiterorista. S-ar putea, la un moment dat, ca o criză teroristă să afecteze inclusiv o zonă de infrastructură critică. Trebuie să-ţi imaginezi că în toată poza aceasta, noi suntem obligaţi să cooperăm cu toate instituţiile statului. Tocmai pentru a aplica nişte măsuri preventive ai nevoie de, pe de-o parte, de această cultură de securitate, ai nevoie la un moment dat să fie, să înţeleagă şi să fie conştient că trebuie aplicate nişte măsuri.

Îţi dau un exemplu: târgurile de Crăciun, anul trecut a fost pandemia, tuturor ne-a lipsit, într-o manieră sau alta, şi întrebai de eforturi logistice… nu-şi dă nimeni seama câte eforturi facem şi noi şi colegii de la MAI pentru a asigura, cumva, într-o notă de decenţă, fără să deranjăm cetăţeanul, dar să ne asigurăm că nu păţesc ceva acei oameni care se duc liniştiţi să bea un pahar de vin fiert, cu ocazia Crăciunului sau a sărbătorilor de iarnă. Autorităţile locale trebuie să înţeleagă că la un moment dat trebuie să-ţi iei nişte măsuri de protecţie, poate unui om i se face rău cu autoturismul în Piaţa Constituţiei şi intră ca prin brânză prin acele mici gărduleţe de lemn.

Citeşte şi: Ludovic Orban, implicat într-un nou scandal. Fostul premier, acuzat că a furat sigla partidului dintr-o băcănie din Maroc!

Cum a intrat acel cetăţean, cum a intrat în Germania, când oameni rău intenţionaţi asta au ţintit, cum au intrat la Nisa. Sunt deja nişte directive europene, se iau nişte măsuri şi la nivel european pentru conştientizarea decizionalilor de a aplica nişte măsuri de prevenire şi de protecţie a cetăţeanului şi a spaţiilor publice, pentru că aceasta este realitatea în care…”, a spus generalul Dorin Rădulescu.

Acesta a explicat că odată cu schimbările de guvern se schimbă şi secretarii de stat şi astfel toată munca de instruire trebuie luată de la capăt, astfel încât dă impresia unei „lupte cu morile de vânt”.

„Nu vreau să intru în niciun fel de retorică, dar câteodată se resimte lipsa de constanţă. Stii cum este? Se schimbă beneficiarii atât de des… Si iar o iei de la capăt, iar discuţi cu cineva nou care vine şi nu înţelege cu ce se mănâncă toată povestea şi ai senzaţia câteodată că te lupţi cu morile de vânt. Din păcate, cred că noi în societate suferim un pic de această lipsă de constanţă şi stabilitate, mai ales la nivelul unor instituţii-cheie. Ok, decizionalii politici sunt decizionali politici, dar ai nevoie de acei experţi, de omul acela responsabil care… îţi imaginezi că la nivel de secretar de stat trebuie să fie oameni care sunt din breaslă, care ştiu cu ce se mănâncă acea poveste. Nu întotdeauna este aşa. Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm.”, a mai spus Dorin Rădulescu, şeful Brigăzii Antitero din SRI.

Citeşte şi: Stagiul militar în România ar putea deveni voluntariat plătit. Ministrul Apărării: „Există tineri care vor să facă instruire militară”