Stagiul militar în România ar putea deveni voluntariat plătit. Ministrul Apărării: „Există tineri care vor să facă instruire militară”

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat, vineri, că este analizată o idee potrivit căreia în România să fie legiferat stagiul militar pe bază de voluntariat, însă să existe posibilitatea plătirii persoanelor care aleg o astfel de formă de instruire.

17 dec. 2021, 16:16
Stagiul militar în România ar putea deveni voluntariat plătit. Ministrul Apărării: „Există tineri care vor să facă instruire militară”
Cum vrea Armata Română să ocupe posturile libere

Stagiul militar în România s-ar putea schimba deoarece autorităţile iau în calcul ca acesta să fie transformat într-o formă de voluntariat plătit.

„Ar putea să fie o formă de instruire, dar nu în sensul de stagiu militar obligatoriu, o formă de instruire pe care tot mai multe ţări au introdus-o în acest moment, o formă de voluntariat. (…) Există tineri care vor să facă instruire militară, care vor să participe la acest tip de educaţie şi, atunci, prin voluntariat s-ar putea găsi această soluţie. Evident că şi voluntarii, în ţări unde există voluntariat în armată, sunt plătiţi. Adică, au o formă prin care sunt şi plătiţi, nu e voluntariat sută la sută. Dar câştigă şi societatea, pot să câştige şi ei şi nu există obligativitate. Cred că aceasta este o soluţie mai interesantă, pe care am putea-o discuta politic. Deocamdată, este la nivelul de idee. Eu, personal, cred că nu este o idee rea”, a spus Vasile Dîncu, la Cluj, conform Agerpres.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu pensiile militarilor în 2022. Vasile Dîncu: „S-a vorbit aiurea despre pensii nesimţite”

Stagiul militar în România ar putea fi voluntariat plătit. „Încercăm să vedem ce acoperire financiară am putea să avem”

Ministrul Apărării a amintit că, deocamdată, sistemul de recrutare este cel actual, cu o armată profesionistă.

„Am discutat în comisiile parlamentare de apărare, în comisiile reunite, am primit întrebări şi sugestii în acest sens. Suntem într-o perioadă în care evaluăm, suntem într-o perioadă în care vrem să vedem de ce resurse am avea nevoie pentru asta şi încercăm să vedem ce acoperire financiară am putea să avem pentru diferite soluţii. Deocamdată, nu se schimbă acest sistem pe care îl avem în acest moment, al unei armate profesioniste, şi discuţia despre efective este o discuţie majoră în Europa în acest moment”, a menţionat Vasile Dîncu.

Potrivit sursei citate, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a participat, vineri, alături de şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, şi de şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă, la la ceremonia de înmânare a Drapelului de Luptă Batalionului 400 Sprijin „Feleacu” şi la activitatea de autoevaluare a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, la sediul comandamentului diviziei din Cluj-Napoca.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Avocatul studentului marocan care ar fi comis asasinatul din Iaşi rupe tăcerea. „O persoană care ar fi vinovată nu s-ar fi gândit să ajungă în România unde era suspectul numărul unu”