Şeful CSM, critici pentru ministrul Justiţiei: Atacă o hotărâre adoptată în unanimitate, inclusiv cu votul lui Stelian Ion

Şeful CSM, Bogdan Mateescu, este de părere că este necesar ca statutul personalului asimilat magistraţilor să fie lămurit, considerând că, desi activitatea acestei categorii profesionale este specifică funcţionarilor publici, drepturile sunt identice cu ale magistraţilor, desi nu au aceleaşi responsabilităţi.

10 aug. 2021, 17:59
Şeful CSM, critici pentru ministrul Justiţiei: Atacă o hotărâre adoptată în unanimitate, inclusiv cu votul lui Stelian Ion

Bogdan Mateescu, preşedintele CSM, a propus Plenului un număr mai mic de asimilaţi pentru concursurile de anul acesta, prioritară fiind, în viziunea acestuia, ocuparea posturilor de magistraţi.

Citeşte şi: Stelian Ion a izbucnit: Simt o presiune asupra mea. Voi face ce cred că este corect pentru justiţie

„Imi mentin punctul de vedere si cred ca statutul personalului asimilat magistratilor trebuie lamurit.
Cu tot respectul pentru munca lor, am crezut mereu si cred in continuare aceasta este una tipica pentru un functionar, nu pentru un magistrat.
Drepturile lor sunt identice cu ale magistratilor, responsabilitatile-nu.
De exemplu, asimilatii beneficiaza de pensii de serviciu la fel ca magistratii, desi… nu mai dezvolt.
Am decis sa propun Plenului CSM un numar mai mic de asimilati pentru concursurile de anul acesta (ei se recruteaza prin INM) tocmai pentru ca este mai mare nevoie, dupa doi ani, de auditori si magistrati, mai putina de asimilati. Noi, CSM, MJ, INM, IJ, PG, ne descurcam. Ma asteptam ca aceasta categorie de personal sa fie lamurita prin noile legi, dar nu au aparut nici ele.
Nu doar ca nu s-a intamplat asta.
Ministerul justitiei a cerut 14, a primit 4, cate unul pentru fiecare institutie din coordonare. La fel si institutiile judiciare – cate unul.
In loc sa discutam despre statutul acestei categorii prin legile justitiei, lamurirea ei si (dorinta mea-indepartarea acestei asimilari), MJ nu doar ca cere mai multi asimilati, dar si ataca hotararea plenului CSM prin care s-a aprobat un numar mai mic, insistand astfel pentru toate posturile, apreciind ca nu e treaba CSM-ului sa cenzureze, ci ca trebuie sa se ia act, ca notarul, de solicitarea ministerului.
Aceasta parte din hotarare a fost adoptata in unanimitate, inclusiv cu votul ministrului justitiei. Acum, ministerul justitiei o ataca. Ma rog, nici nu ma mai straduiesc sa inteleg unele lucruri.
Regret acest demers si subliniez public ca voi vota pentru respingerea plangerii prealabile a MJ imptriva hotararii CSM. O plangere nu foarte des intalnita, probabil prima pe care o formuleaza MJ.
Si, cred eu, singura hotarare atacata de catre cel care o voteaza”, a scris Bogdan Mateescu pe Facebook.