Şeful DIICOT, despre cazul Caracal: Nu neglijăm nicio pistă. Nu avem rezultate preliminare cu privire la oasele găsite în butoi

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Felix-Oliver Bănilă, a anunţat că deocamdată nu există rezultate preliminare referitoare la fragmentele osoase ridicate de anchetatori din locuinţa lui Gheorghe Dincă, din Caracal. De asemenea, Felix Bănilă a anunţat că nu este neglijată nicio pistă, nicio variantă şi că şi-ar dori, din tot sufletul, ca Alexandra și Luiza să fie găsite în viață. Totodată, el a precizat că cele două au fost date în urmărire atât la nivel național, cât și internațional, iar suspectul Gheorghe Dincă va fi supus testului poligraf.

RomaniaTV.net
31 iul. 2019, 08:25
Şeful DIICOT, despre cazul Caracal: Nu neglijăm nicio pistă. Nu avem rezultate preliminare cu privire la oasele găsite în butoi

Şeful DIICOT, Felix Bănilă, a declarat miercuri că Gheorghe Dincă a cooperat la începutul anchetei cu procurorii, însă a devenit confuz când a fost dus pe teren pentru a indica locul unde ar fi ascuns cadavrul fetei de 18 ani.

„Vreau să vă aduc la cunoştinţă, în mod oficial, că până la acest moment nu avem nici măcar concluziile preliminare ale testelor genetice şi antropologice cu privire la fragmentele osoase ridicate de la faţa locului şi, de aceea, tot ce a apărut în spaţiul public sunt doar ştiri pe surse neconfirmate oficial şi vă asigur că de îndată ce vom primi măcar concluzii preliminare cu privire la aceste rezultate vă vom comunica numaidecât”, a spus Bănilă, într-o conferinţă de presă.

„Ne-am dori, din tot sufletul vă spun, pentru că sunt tatăl a două fete, să găsim fetele în viaţă. Încă din 15 aprilie şi 25 iulie cele două minore au fost introduse în aplicaţia de dispariţie a minorilor şi sunt date în urmărire internaţională. (…) Până nu avem date certe că una sau alta dintre victime a fost ucisă, nu putem neglija niciun aspect”, a spus Bănilă.

El a precizat că au fost găsite probe ADN care atestă prezenţa fetei de 15 ani atât în maşina, cât şi în locuinţa inculpatului.

Şeful DIICOT a spus că cenuşa şi resturile osoase arse nu au fost găsite într-un butoi propriu-zis, ci este vorba despre un arzător improvizat.

(…) Avem fragmente osoase de la fata locului, nu avem rezultat. Am vazut opiniile unor specialisti respectabili in materie. (…) Admițând că ar fi fost arsă în acel butoi metalic, am fost la Craiova și m-am edificat și am constat că nu e un butoi, ci o sobă, un arzător artizanal, improvizat, un suport metalic realizat artizanal de inculpat. Nu are capace la ambele capete, este așezat pe un pirostiu metalic, partea inferioară nu are capac, focul se pune dedesubt. (…) În urma cercetărilor la fața locului, s-au desfășurat toate actele necesare pentru a ne asigura că victimele nu se află în acel imobil sau în curte”, a zis seful DIICOT.

Despre gropile din curte a spus că sunt nişte tuburi betonate realizate cu mult timp înainte, e şi un canal care să îl ajute cu repararea maşinilor şi că acolo nu a fost identificat nimic.

Bănilă a explicat că, atunci când s-a încercat reconstituirea locului în care ar fi aruncat cadavrul primei fete, inculpatul a devenit confuz, a spus iniţial că a aruncat corpul în Olt, apoi în Dunăre şi că pe traseu a spus că nu mai ştie drumul pe care l-a urmat.

Felix Bănilă a anunțat, de asemenea, că Gheorghe Dincă va fi testat cu aparatul poligraf, inculpatul dându-și consimțământul în acest sens.

„Avem și consimțământul dat de inculpat în acest sens, urmează să fie testat”, a spus Bănilă.

Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul dispariţiei Alexandrei, a fost adus miercuri la Spitalul Penitenciarului Jilava, pentru a fi supus unei expertize psihiatrice. Tot la Jilava, bărbatul va primi și îngrijiri medicale solicitate, el acuzând că a fost bătut de poliţişti în momentul percheziţiilor.

Gheorghe Dincă încă nu a arătat anchetatorilor locul unde susţine că se află trupul fără viaţă al Alexandrei. El le-ar fi declarat procurorilor că după ce a ucis-o pe adolescentă i-a ars trupul. Medici legişti şi fostul şef al Crematoriului din Bucureşti spun însăcă un corp uman nu are cum să fie distrus prin ardere într-un butoi, aşa cum susţine Dincă.

Profesorul Vladimir Beliş (89 de ani), fost director al Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ din Bucureşti, cu o experiență de 60 de ani in profesie, a afirmat marți seară că in opinia sa nu se vor gasi datele necesare identificarii cadavrului Alexandrei si ca fata ar putea să fie, de fapt, în viață.