Şeful DIICOT: Ordonanţa privind interceptările ne-a creat perspectiva creării unui serviciu tehnic

Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a afirmat că ordonanța privind supravegherea tehnică a dat perspectiva creării unui serviciu în domeniu pe care instituția ar fi trebuit să îl aibă.

31 mart. 2016, 14:14
Şeful DIICOT: Ordonanţa privind interceptările ne-a creat perspectiva creării unui serviciu tehnic

„În momentul în care decizia Curții Constituționale a fost emisă s-a creat un vid, iar noi am fost puși în situația de a gândi variante de rezervă în ceea ce urma să facem, pe ceea ce aveam în lucru la acel moment. Trebuie să mărturisesc că DIICOT i-a convenit dintr-o perspectivă ordonanța de urgență, pentru că ne-a creat perspectiva creării unui serviciu tehnic pe care trebuia să-l avem de o bună bucată de vreme și pe care sperăm că-l vom lărgi în perioada următoare, a afirmat Daniel Horodniceanu, potrivit Agerpres.

În opinia sa, decizia CCR este „salutară, dintr-o perspectivă”, dar nu a înțeles „în ce mod era alterat mijlocul de probă”.

Parcurgând decizia Curții Constituționale, care dintr-o perspectivă este salutară, nu am înțeles exact în ce mod era alterat mijlocul de probă de intervenția ofițerului de la SRI. Prin faptul că discutăm despre un organ militarizat? Nu cred, pentru că avem și instanțe și Parchete militare, deci avem magistrați militari în România. Prin faptul că ofițerii SRI nu sunt ofițeri de poliție judiciară? Cu siguranță, da, nu au fost și nu vor fi niciodată ofițeri de poliție judiciară„, a adăugat el.

Horodniceanu a spus că a interpretat textul ordonanței în sensul că atribuțiile de urmărire penală acordate ofițerilor și agenților de la SRI se referă doar la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică.

Din textul deciziei rezultă că judecătorii Curții sunt de acord că în ceea ce privește infracțiunile de siguranță națională și terorism SRI poate acorda suport tehnic organelor abilitate, adică DIICOT. (…) Ministerul Afacerilor Interne nu are nici la acest moment un serviciu dedicat combaterii infracțiunilor de siguranță națională și de terorism, iar în modul în care am interpretat textul ordonanței, personal, a fost că, în ceea ce privește acordarea de atribuții de urmărire penală ofițerilor și agenților de la SRI, se referă doar la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică„, a explicat Horodniceanu.

El a adăugat că, în prezent, România este una dintre puținele țări care nu au atentate teroriste ‘vizibile’. „România astăzi este singura țară din Europa care nu are dealeri de droguri vizibili în stradă. România este una din puținele țări care nu are atentate teroriste vizibile. România este una dintre țările în care, de exemplu, mafia rusă nu are un reprezentant și cred că este singura din estul Europei. Aceste lucruri s-au realizat în timp prin activitatea susținută atât a procurorilor din cadrul Direcției, dar și a partenerilor lor instituționali„, a afirmat șeful DIICOT.

CITEŞTE ŞI: Procurorul şef DIICOT: Există suspiciuni de finanţare a terorismului în România