Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a reiterat omologului moldovean importanţa formării cât mai rapide a unui guv

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut, joi, o întrevedere cu Natalia Gherman, viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe și integrării europene din Republica Moldova, ocazie cu care a reiterat importanța formării unui guvern la Chișinău.

03 dec. 2015, 21:21
Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a reiterat omologului moldovean importanţa formării cât mai rapide a unui guv
Potrivit unui comunicat al MAE, întâlnirea a avut loc la Belgrad, în contextul participării la Consiliul Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
 
Citeşte şi: MAE român: John Kerry a acceptat invitaţia omologului său român, Lazăr Comănescu

„Ministrul român a subliniat importanța formării cât mai rapide la Chișinău a unui guvern care să poată relua și accelera reformele necesare pentru parcursul european, în special cele legate de întărirea statului de drept și de aplicarea integrală a Acordului de Asociere UE — Republica Moldova”, precizează sursa citată.

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat joi, la Belgrad, la cea de-a XXII-a reuniune a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

În cadrul reuniunii, ministrul român și omologii săi din Statele participante OSCE au dezbătut perspectivele securității europene — cu accent asupra impactului conflictului din Ucraina — și au evidențiat amenințările transnaționale la adresa securității europene, în special amenințarea terorismului.

În cadrul intervenției în plenul reuniunii, ministrul Lazăr Comănescu a transmis o serie de mesaje-cheie, cu accent pe reconfirmarea sprijinului pentru Ucraina; impulsionarea acțiunii OSCE în soluționarea conflictelor prelungite, în special a celui din Republica Moldova; sublinierea necesității implementării depline a angajamentelor asumate de Statele participante OSCE pe toate cele trei Dimensiuni ale activității Organizației (politico-militară, economică și de mediu, umană); susținerea funcționării corespunzătoare a mecanismelor și Instituțiilor autonome ale OSCE, evidențiază comunicatul MAE.

Șeful diplomației române a susținut, totodată, aprofundarea rolului OSCE în abordarea provocărilor transnaționale, cu accent pe combaterea terorismului și fenomenul migrației, conform angajamentelor OSCE în materie.

„Implementarea angajamentelor, având la bază conceptul cuprinzător de securitate, rămâne esențială pentru întregul spațiu OSCE. […] Eforturile noastre trebuie să vizeze implementarea pe deplin a principiilor fundamentale și nu reinterpretarea acestora. Nu trebuie să ezităm să abordăm domeniile în care este dificil să ajungem la consens — soluționarea conflictelor, dimensiunea umană, controlul armamentelor și măsurile de creștere a încrederii și securității — ci trebuie să urmărim să identificam soluții în baza principiilor existente”, a arătat ministrul Comănescu, în discursul său din cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Belgrad, potrivit sursei citate.