Șeful INFP: „Cutremurul nu trebuie să ne îngrijoreze. Nu vor fi replici”. Ce să nu faci în cazul unui seism

Cutremurul resimțit joi dimineață în mai multe zone ale țării nu trebuie să ne îngrijoreze fiindcă nu vor fi replici, a transmis șeful INFP, Constantin Ionescu

03 nov. 2022, 09:55
Șeful INFP: „Cutremurul nu trebuie să ne îngrijoreze. Nu vor fi replici”. Ce să nu faci în cazul unui seism

Cutremurul resimțit joi dimineață în mai multe zone ale țării nu trebuie să ne îngrijoreze fiindcă nu vor fi replici, a transmis șeful INFP, Constantin Ionescu. ”Sunt normale din punct de vedere al geologiei zonei Vrancea, nu produc replici”, spune șeful INFP.

În ziua de 03.11.2022, 06:50:21 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur semnificativ cu magnitudinea EWS 5.4 la adâncimea de 148.8 km., anunţă INFP. Site-ul a căzut la scurt timp după anunţ. Cutremurul s-a resimțit destul de puternic și în București.

Ministerul Afacerilor Interne a venit cu o serie de recomandări pentru români în caz de cutremur, după seismul de 5,4 grade din această dimineață.

Ce să faceți și ce să nu faceți în caz de cutremur. Recomandările MAI:

  • Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
  • Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație şi panică, conducând la accidente grave, nedorite.
  • ATENŢIE! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări sub efectul oscilaţiei seismice este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
  • Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge şi vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu fața în jos iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
  • Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
  • Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
  • Nu alergați în stradă.
  • Dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă.
  • Acordați prim ajutor persoanelor rănite, scriu reprezentanții MAI.

Citește și Scandalos! Sistemul RO-Alert n-a transmis niciun mesaj de avertizare pentru cel mai mare cutremur din ultimii ani din România! Mesajele asurzitoare vin de fiecare dată doar când plouă puternic sau bate vântul tare! Explicațiile halucinante ale lui Arafat!Citește și Cutremur cu magnitudine 5.3 în România. S-a simţit şi la Bucureşti