Şeful Secţiei ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: „Nu există pacient asimptomatic, nu există pacient care să se simtă minunat”

Medicul ATI şi şeful secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi susţine faptul că nu există pacient asimptomatic. Conforma acestuia este imposibil ca un pacient infectat cu coronavirus să nu fi avut "un puseu febril, o tuse, o răguşeală sau o zi în care să nu fie în formă maximă".

RomaniaTV.net
09 iul. 2020, 18:44
Şeful Secţiei ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: „Nu există pacient asimptomatic, nu există pacient care să se simtă minunat”

Pacienţii cu forme uşoare sau medii ale virusului pot dezvolta fulminant o formă gravă a bolii. Medicul susţine că măsura internării nu trebuie privită ca o pedeapsă, ci doar ca o măsură prin care se încearcă protejarea populaţiei.

Citeşte şi: Un medic de familie îl contrazice pe ministrul Sănătăţii. Iată de ce NU poţi beneficia de concediu medical dacă eşti bolnav de COVID-19

„În consecință, nu există pacienți asimptomatici. Există pacienți care dezvoltă o formă ușoară, față de cei care au forme medii sau severe. De aceea este foarte importantă, din punctul meu de vedere, supravegherea pacienților în mediul spitalicesc. Mi s-a părut o decizie foarte bună a decidenților aceea de a interna pacienții și a îi ține sub observație. Nu este o măsură de pedeapsă, este o măsură prin care încercăm să protejăm populația din punctul de vedere al prevenirii răspândirii virusului și al acordării unei asistențe medicale de calitate”, a declarat Florin Roşu la HotNews.ro.

Medicul susţine că virusul îşi face simţită prezenţa în ziua a 5-a de la infectare, iar între zilele 7 şi 10 are impactul cel mai important asupra organismului, numit de specialişti furtuna de citokine.

„Undeva în ziua a 5-a de la debutul bolii, iar undeva între ziua a 7-a și a 10-a are impactul cel mai important asupra organismului. În momentul respectiv are loc și acea reacție puternică a organismului, ceea ce noi numim furtuna de citokine – momentul în care apare și disfuncția pulmonară și disfuncția multiplă de organ” , a explicat cadrul medical.

Florin Roşu consideră că, din câte a observat, un pacient cu formă uşoară, care este spitalizat împreună cu unul cu o formă medie sau severă nu dezvoltă simptome mai grave.

„Din experiență, nu am observat ca un pacient cu formă ușoară care este spitalizat în salon alături de cel cu o formă medie sau severă să dezvolte apoi simptome mai grave, dar într-adevăr ar trebui regândită foarte bine repartiția lor în spitale”, spune medicul Florin Roșu.

Şeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, afirmă că populaţia ar trebui să respecte hotărârile CCR.

„Într-adevăr, Curtea Constituțională a dat o hotărâre, cu toții trebuie să respectăm, indiferent de statutul nostru, hotărârile CCR. Curtea Constituțională se ocupă de partea de legislație care ține de Constituție, iar noi ne ocupăm de partea epidemiologică. Societatea, pacienții, vor înțelege faptul că în momentul de față sunt potențiali vectori ai virusului pentru categoriile vulnerabile: bătrâni, gravide și persoane cu imunitate scăzută în general și care, indiferent de vârstă, pot să dezvolte o formă gravă a COVID-19” , a declarat medicul.

SURSĂ: HOTNEWS.RO