Şeful Vămilor din România, reţinut de DNA. A fost săltat de mascaţi chiar în timpul vizitei ministrului de interne al Austriei

Dinu Octavian Nicolescu, directorul Autorităţii Vamale Române, a fost reţinut pentru trafic de influenţă de procurorii DNA, chiar în timpul vizitei oficiale a ministrului austriac de Interne la București.

26 apr. 2023, 17:07
Şeful Vămilor din România, reţinut de DNA. A fost săltat de mascaţi chiar în timpul vizitei ministrului de interne al Austriei

Şeful Vămilor din România, reţinut de DNA. Potrivit unui comunicat, Dinu Octavian Nicolescu a fost reținut pentru fapte comise în perioada în care ocupa funcţia de director economic în cadrul Ministerului Mediului.

„În luna aprilie 2020, inculpatul Nicolescu Dinu-Octavian, printr-un intermediar, i-ar fi pretins unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 1.000.000 lei pentru a-şi exercita influenţa pe care acesta ar fi lăsat să se înţeleagă că o avea asupra unor funcţionari publici din cadrul Ministerului Mediului şi că i-ar determina pe aceştia să dispună anularea obligaţiilor fiscale, în valoare de 5.699.189 lei, pe care societatea omului de afaceri le avea de achitat către Administraţia Fondului pentru Mediu”, a transmis Direcţia Naţională Anticorupţie.

Citeşte şi: Gabi Bădălău, trimis în judecată de DNA. Acuzaţii grave pentru iubitul Biancăi Drăguşanu

Astfel, în datele de 13 şi 14 aprilie 2020, Dinu Octavian Nicolescu, prin acelaşi intermediar, ar fi primit în două tranşe (500.000 lei şi 495.000 lei) suma totală de 995.000 de lei. DNA precizează că presupusul „litigiu” pe care societatea omului de afaceri îl avea cu Administraţia Fondului pentru Mediu nu a fost „rezolvat” până în prezent. Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 şi art. 309 Cod de procedură penală: „La data de 26 aprilie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

Citeşte şi: Nicolae Badea, judecat pentru fapte de corupţie şi fraude cu fonduri europene. Tribunalul a acceptat probele depuse de DNA

Dinu Octavian Nicolescu a fost reținut chiar în timpul vizitei oficiale a ministrului austriac de Interne la București. Gerhard Karner se află în România pentru a discuta cu ministrul Lucian Bode despre deblocarea procesului de aderare a României la Spațiul Schengen. Gerhard  Karner s-a opus admiterii României, susținând că țara noastră este principalul responsabil pentru migrația ilegală, din cauza felului în care sunt administrate frontierele.