Seismolog român: Ne putem aştepta la un cutremur puternic în zona Vrancea

"Ne putem aştepta la un cutremur puternic în zona Vrancea". Declaraţia îi aparţine şefului Observatorului Seismologic Timişoara, care i-a liniştit pe bănăţeni după cutremurele din zonă din ultima perioadă.

RomaniaTV.net
13 ian. 2012, 08:28
Seismolog român: Ne putem aştepta la un cutremur puternic în zona Vrancea

Dan Rău, şeful Observatorului Seismologic Timişoara, a declarat pentru România TV că „nu am făcut afirmaţia că se va produce un cutremur mare ci că probabilitatea ca în perioada următoare să avem un cutremur puternic creşte pe zi ce trece, tocmai pentru că în Vrancea este linişte. Chiar dacă în rândul sesismologilor exista multe teorii divergente, exista directii în care exista şi un conses. Când eşti într-o zonă seismică nu se pune problema dacă va fi un cutremur, ci când va fi, aşa că e mai bine sa fim pregatiţi”.

„A doua direcţie în care există un consens este că dacă la ora actuală un sesism nu poate fi prezis sau oprit, în schimb se pot lua măsuri care se diminueze numărul pagublelor şi victimelor umane (…) în primul rând respectarea disciplinei în construcţii, e litera de lege şi măsurile legate de organizarea instistuţiilor statului care trebuie sa intervină. Primele minute şi ore sunt hotărâtoare, dacă nu se intervine prompt atunci dimensiunea pagubelor e mare”, a mai declarat acesta.