Semne că ai cheaguri de sânge în organism. Nu le ignora, pot fi fatale

Funcţia de coagulare a sângelui este necesară opririi hemoragiilor în caz de rănire, dar cheagurile de sânge nu sunt de fiecare dată un fenomen normal şi benign. Atunci când se formează în artere şi în ţesuturile organelor vitale, cheagurile pot cauza accidente vasculare, infarct miocardic, sau alte leziuni grave.

12 feb. 2017, 06:07
Semne că ai cheaguri de sânge în organism. Nu le ignora, pot fi fatale

Cheagurile de sânge se formează şi se agravează mai ales pe timpul nopţii. Cele mai predispuse categorii de persoane sunt fumătorii, băutorii de alcool şi pacienţii cu boli congestive.

Citeşte şi Măsurarea tensiunii, necesară începând din tinereţe

Iată principalele semnale de alarmă care preced accidentele vasculare datorate cheagurilor de sânge:

– Dureri de picioare – sunt un simptom tipic pentru tromboza venoasă profundă, durerile fiind resimţite mai ales ca spasme sau crampe musculare.

– Tuse inexplicabilă – dacă episoadele tusive nejustificate sunt însoţite de aritmie şi de senzaţie de sufocare, apealează imediat serviciul de urgenţe medicale!

– Respiraţie incompletă – poate indica existenţa de cheaguri în plămâni. Respiraţia incompletă poate fi însoţită de ameţeală, accelerarea pulsului cardiac şi angină pectorală, caz în care se recomandă să mergi neapărat la medic.

– Dureri în piept la inspiraţie – la fel ca mai sus, aceste dureri pot indica prezenţa cheagurilor în plămâni. Adresează-te degrabă unui medic specialist!

Citeşte şi Boli care te pot ucide într-o zi. La ce simptome trebuie să fim atenţi

– Dungi roşiatice pe piele – spre deosebire de vânătăi, dungile vizibile specifice cheagurilor sanguine sunt mai extinse şi sunt localizate de-a lungul sau împrejurul vaselor de sânge. La apariţia acestor simptome vizibile, adresează-te imediat unui medic.

– Umflarea mâinilor şi picioarelor – poate fi un simptom pentru tromboza venoasă, o boală congestivă cu potenţial letal atunci când cuprinde sau afectează organele vitale.

Reţine că, cheagurile de sânge pot fi fatale în unele situaţii. Dacă observi oricare dintre aceste simptome descrise, cel mai indicat este să apelezi imediat serviciul de urgenţe medicale!