Măsurarea tensiunii, necesară începând din tinereţe

Considerată greșit o problemă (doar) a vârstnicilor, hipertensiunea trebuie prevenită din tinerețe. Dacă ai în familie (părinți, bunici) cu hipertensiune, este bine să îți monitorizezei tensiunea arterială încă de la 18 ani.

RomaniaTV.net
07 feb. 2017, 08:39
Măsurarea tensiunii, necesară începând din tinereţe

O monitorizare completă a sănătății trebuie să includă și măsurarea tensiunii arteriale. Aceasta reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereților vaselor de sânge, iar valoarea ei normală este sub 120/80 mmHg.

Primul număr (valoarea mare) este tensiunea sistolică, aceasta reprezentând presiunea când sângele este pompat în artere, iar cel de-al doilea număr (valoarea mică) este tensiunea diastolică, indicând presiunea când inima se relaxează.

Hipertensiunea, care este creșterea tensiunii arteriale peste 140/90 mmHG, este principalul factor de risc cardiovascular. Pentru că hipertensiunea nu dă simptome, este bine ca tensiunea să fie măsurată în cadrul evaluărilor medicale de rutină, valorile ridicate ale acesteia expunând la infarct şi la accident vascular cerebral.
Electrocardiograma detectează aritmiile

Citeşte şi  Ce semnale trimite organismul când tensiunea e prea mare sau prea mică

O analiză importantă pentru măsurarea activității electrice a inimii este electrocardiograma (EKG sau ECG). Este o investigație nedureroasă, care presupune plasarea unor electrozi pe brațele, picioarele și pieptul pacientului. Pe o bandă de hârtie sau pe monitorul medicului apar o serie de linii.

EKG-ul oferă informații referitoare la modul în care inima se contractă, la bătăile și ritmul acesteia. Cu ajutorul electrocardiogramei sunt depistate aritmiile (tulburări de ritm cardiac), fluxul sangvin insuficient la nivelul inimii, leziuni sai inflamații la nivelul inimii și dezechilibrele electrolitice.

DE REȚINUT!

Dacă ești fumător, este recomandat să faci spirometrie și radiografie pulmonară, conform indicațiilor medicilor.

Află ce măsuri poți lua când ai tensiunea mare