Semne de criză economică: Creditele studenţilor sunt pe locul doi, după cele ipotecare

Peste 40 de milioane de studenți americani au credite pentru a-și putea plăti studiile. Împreună datorează statului 1,5 trilioane de dolari, scrie Deutsche Welle, într-o analiză care arată că doar datoriile ipotecare întrec creditele studenților. Studenții americani nu au fost niciodată atât de îndatorați la bănci, ceea ce-i face pe unii să vadă în această situație o a doua criză Lehman.

RomaniaTV.net
11 ian. 2019, 09:38
Semne de criză economică: Creditele studenţilor sunt pe locul doi, după cele ipotecare

Creditele de stat pentru studenți reprezintă 7% din datoriile SUA, la care se adaugă creditele bancare private ale studenților, în valoare de 64,2 miliarde dolari. Deutsche Welle citează un studiu din iunie 2018 al Băncii Centrale Americane, potrivit căruia 42% dintre studenți și-au luat credite pentru educație. În medie, fiecare are datorii între 20.000 și 25.000 de dolari.

Un studiu realizat în 2013 la Georgetown University arată că, până în anul 2020, în jur de 65% dintre angajatori vor cere cel puțin o diplomă de bachelor.

Din cele 44 milioane de studenți cu datorii, mai mult de 10% nu reușesc să-și plătească niciodată creditele. Creditorul este în 90% din cazuri statul. În cazul studenților care nu pot să plătească, sumele sunt acoperite de plătitorii de taxe.

Potrivit Deutsche Welle, care citează date ale Booking Institute, perspectivele sunt îngrijorătoare: rata celor care nu plătesc ar putea crește la 40% până în 2023.

“Mass Media fac de câțiva ani paralele între această situație și falimentul băncii Lehman Brothers respectiv criza financiară din 2008. Televiziunea CNBC vorbește despre o bulă, Fox News și MarketWatch despre o criză. Ceea ce s-a întâmplat atunci cu americanii care nu și-au putut plăti ipotecile s-ar putea repeta cu studenții. La criza din 2008, băncile au fost nevoite să acopere golurile ipotecilor neplătite cu banii contribuabililor. Și în acest caz s-ar întâmpla la fel. Există deci paralele”, scrie Deutsche Welle.