SFÂNTUL ANDREI, ocrotitorul României. Vezi semnificaţia numelui Andrei

SFANTUL ANDREI. Creştin-ortodocşii îl celebrează sâmbătă pe Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor. Aproape 720.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, sâmbătă, de ziua Sfântului Apostol Andrei.

RomaniaTV.net
29 nov. 2013, 16:13
SFÂNTUL ANDREI, ocrotitorul României. Vezi semnificaţia numelui Andrei

SFÂNTUL ANDREI. 368.523 bărbaţi şi 349.079 femei, îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, de ziua Sfântului Apostol Andrei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Citeşte şi: Superstiţii de Sfântul Andrei: În această zi nu trebuie să lucrezi. Ce se întâmplă dacă mergi la muncă

Andrei este un nume foarte des întâlnit, răspândit, sub diverse forme, în toate părţile Europei şi deopotriva apreciat. Potrivit cercetatorilor lingvisti,Andrei vine din grecescul Andreas. Se crede că Andreas era folosit chiar din vremurile greco-romane şi înseamnă „bărbaţie, curaj”. În susţinerea acestei ipoteze, trebuie să ţinem seamă şi de existenţa adjectivului andreios, care, la rândul său, are sensul de „curajos”.

Citeşte şi: SFANTUL ANDREI: De ce se pune grâul la încolţit în această noapte

Andrei este considerat un soi de patron al lupilor, drept dovadă, în noaptea de 30 noiembrie, când se sărbătoreşte ziua acestui sfânt, se spune, potrivit tradiţiei, că pământul se umple de strigoi şi oamenii simpli, cei care fac parte din lumea celor vii, trebuie să îşi apere căminul cu usturoi. Există, aşadar, nenumărate legende şi tradiţii, care mai de care mai fascinante. Un alt aspect demn de remarcat este legat, de această dată, de semnificaţia iniţială a numelui Andrei, etnologii punându-l în legatură cu obiceiul „făcutului de ursit”. Astfel, fecioarele îşi pot afla care bărbat le este ursit ori, de ce nu, îl pot determina pe acesta, prin intermediul unor vrăjitorii, să le ia de soţii.

Vezi şi: SFANTUL ANDREI. TRADIŢII ŞI OBICEIURI. Sf. Andrei îţi aduce viitorul soţ în vis, te scapă de blesteme