Senat: Propunere legislativă prin care e interzisă „hărţuirea de gen”, adoptată tacit

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă prin care sunt interzise "hărţuirea de gen", "hărţuirea morală" şi folosirea în producţiile de publicitate a "stereotipurilor de gen".

21 oct. 2013, 17:58
Senat: Propunere legislativă prin care e interzisă „hărţuirea de gen”, adoptată tacit

Propunerea legislativă, iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, PNL şi PC, propune modificarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi barbaţi, scrie Mediafax.

Potrivit proiectului, prin „hărţuire de gen” se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de apartenenţa de gen a unei persoane, care, prin gravitate sau caracterul repetitiv ori sistematic, are ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii şi a integrităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau ofensator. În textul legii se precizează că hărţuirea de gen poate fi sexuală sau morală.

Iniţiatorii definesc „hărţuirea sexuală”, interzisă prin lege, ca fiind situaţia în care comportamentul nedorit, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, are conotaţie sexuală.

Legislaţia în vigoare prevede că prin harţuire sexuală se înţelege orice formă de comportament în legătură cu sexul, despre care cel care se face vinovat ştie că afectează demnitatea persoanelor, dacă acest comportament este refuzat şi reprezintă motivaţia pentru o decizie care afectează acele persoane.

Proiectul adoptat tacit de Senat mai stabileşte că prin „hărţuire morală” se înţelege „situaţia în care comportamentul care are drept efect lezarea demnităţii şi integrităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau ofensator este motivat de apartenenţa persoanei hărţuite la genul considerat inferior”.

Prin iniţiativa legislativă sunt adăugate noi domenii în care este obligatorie aplicarea măsurilor pentru realizarea şi garantarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare bazate pe apartenența de gen: mass media şi publicitate, politică, participare la decizie, furnizare şi acces la bunuri şi servicii.

În capitolul „Egalitatea de şanse şi de tratament în domeniul mass media şi publicitate”, nou introdus, se arată informaţiile distribuite prin mass media trebuie să respecte egalitatea de şanse şi tratament între femei şi bărbaţi şi nu vor conține, promova sau provoca nicio formă de discriminare de gen.

Prin proiect se interzice firmelor de publicitate să utilizeze stereotipurile de gen în producţiile de publicitate.

Potrivit iniţiativei legislative, prin „stereotipuri de gen” se înţelege situația în care bărbaţii şi femeile sunt prezentaţi în rolurile lor tradiţionale conferite de societate, atribuite acestora în virtutea caracteristicilor şi apartenenenţei lor de gen ca urmare a persistenţei unor opinii, percepţii, prejudecăţi, credinţe generalizate despre rolurile femeilor şi ale bărbaților.

Proiectul de act normativ interzice publicitatea care prejudiciază, în baza apartenenţei de gen, respectul pentru demnitatea umană, aducând atingere imaginii unei persoane sau categorii de persoane în viaţa publică sau particulară.

Este interzisă, de asemenea, utilizarea în publicitate a situaţiilor în care persoanele, indiferent de apartenenţa de gen, sunt prezentate în situaţii degradante, umilitoare şi cu caracter sexist sau pornografic.

În forma care a trecut de Senat, cea propusă de iniţiatori, se precizează că este interzis să i se solicite unui candidat, în vederea angajării, să prezinte informaţii cu privire la starea civilă sau familială ori planul de viitor personal al acestuia.

Proiectul mai prevede înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Femeilor şi Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, ca organ de specialitate al administrației publice centrale, aflat în coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria acestuia, care asigură „integrarea activă a perspectivei de gen în toate politicile şi programele naţionale”.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestei iniţiative legislative.

Citeşte şi O nouă dezertare: Senatorul Ştefan Stoica a demisionat din PP-DD şi s-a alăturat PSD