Senatorii au decis: Infractorii condamnaţi la maximum 5 ani de închisoare vor putea sta acasă

Publicat: Luni, 29 Octombrie 2018 20:03 // Actualizat: Luni, 29 Octombrie 2018 20:13 // Sursa: romaniatv.net

Plenul Senatului a modificat luni Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, ca urmare a reexaminării actului normativ impuse de Decizia CCR 453/2018, prin care legea a fost declarată parţial neconstituţională.

Cea mai importantă modificare adusă legii, la inițiativa senatorilor PSD, prevede că și infractorii care primesc până la 5 ani de închisoare cu executare pot sta acasă, fără niciun fel de supraveghere.

Astfel, la articolul 38 al legii a fost introdus alineatul 12:

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:
        a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;
        b) are o pedeapsă care nu depășește 5 (cinci) ani.

Inițiată de PSD, posibilitatea introducerii executării la domiciliu a pedepsei cu închisoarea a fost adoptată inițial de Parlament pe 6 iunie, dar măsura a fost contestată la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție și declarată parțial neconstituțională.

Potrivit noii forme a actului normativ, "în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la 18 luni (faţă de 1 an forma în vigoare) executarea pedepsei se realizează prin detenţie la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte cu violenţă".

Noul act normativ prevede: "Comisia pentru stabilirea, individualizarea şi schimbarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate (...) va dispune continuarea efectuării pedepsei prin detenţie la domiciliu cu sistem electronic de supraveghere. (...) Sistemul de supraveghere electronică se va realiza într-un regim informatic securizat, fiind supus atestării, autorizării şi înregistrării de Ministerul Comunicaţiilor".

Senatul a mai stabilit că "regimul detenţiei la domiciliu se aplică şi persoanelor condamnate la închisoarea de până la 10 ani - femeile însărcinate, persoane care au în întreţinere minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părinteşti înaintea pronunţării unei hotărâri de condamnare definitive".

Senatul a adoptat luni actul normativ cu 102 voturi ”pentru”, 14 voturi ”împotrivă” și 3 abțineri. PSD, ALDE și UDMR au împreună 92 de senatori, PNL are 25, iar USR 13. Asta înseamnă că pentru a se ajunge la numărul total de 102 voturi ”pentru” s-au pronunțat în favoarea proiectului inclusiv senatori din opoziție.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, pe 21 iunie, în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Curtea Constituțională s-a mai pronunțat o dată, la sesizarea PNL și USR, pe această măsură de executare la domiciliu a pedepselor privative de libertate și a declarat legea neconstituțională în ansamblu.

Actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR Inchisoare justiţie Senat
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
30 oct 08:37
Răspunde | Votează email 0 email
Maria Magda
Daca a stiut sa ma dea afara inseamna ca joaca teatru ca si-a pierdut memoria.Asa cum a stiut sama deaafara si ca restulsunt copiii lor si catb.sa aibe noroc,asa le-a stiut pe toate.Nu trebuiasa repetepovestea in toate locurile.
30 oct 08:23
Răspunde | Votează email 0 email
Maria Magda
ASTA E NOROCUL NOSTRU:ADICA VREA SAZICA CA NU MARECUNOASTE VASILE SI DIN CAUZA MEANU LE LASA COPIII SA INVETE SI SA MUNCEASCA PRIN TOATA EUROPA SI DE ASTAMA DAUAFARACA SA NU AM DIN MUNCAMEA:NU PORT GHINION; CA NU-S PIRAT;VREAU BANI DOAR DIN MUNCA MEA:NU STIU DACA SI-A PIERDUT VASILE MEMORIA;DACA ASTA NU E MOTIV CA SA FIU RASTIGNITA SI VICTIMIZATA SI DEMONIZATA:
30 oct 08:19
Răspunde | Votează email 0 email
Maria Magda
EU SCRIU DOAR IN SPERANTA CA NE AJUTA CINEVA ;CA CE SE INTAMPLA E ABSOLUT INUMAN;INSUPORTABIL SI INCOMPATIBIL CU VIATA:CAND ARDE CORPUL ASTRAL;ARD TOATE CORPURILE SPIRITUALE SI CEL FIZIC SI PSIHICUL:
30 oct 08:11
Răspunde | Votează email 0 email
Maria Magda
Pe langa corpul FIZIC OMUL MAI ARE INCA 7 corpuri SPIRITUALE-DACACINEVA A DATFOC CORPULUI ASTRAL;CA STIE SA MANEVREZE ENERGIILE NEGATIVE SI SA FACA RITUALURI IA FOC TOT CORPUL; INCLUSIV PSIHICUL:
1
EUR
4.7287
RON
21 Jun
noapte 19 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H