Senatorii PDL au PĂRĂSIT plenul în semn de protest faţă de comisia pentru anchetarea referendumului

Parlamentarii PDL s-au retras, luni, din plenul Senatului în semn de protest faţă de propunerea înfiinţării unei comisii de anchetă privind referendumul. După retragerea democrat-liberalilor, senatorii au votat înfiinţarea comisiei care va ancheta activitatea autorităţilor în cazul votului de la referendum.

RomaniaTV.net
08 oct. 2012, 14:10
Senatorii PDL au PĂRĂSIT plenul în semn de protest faţă de comisia pentru anchetarea referendumului

Pe lângă faptul că au părăsit lucrările plenului, senatorii democrat-liberali au ameninţat că, în cazul în care se va ajunge la înfiinţarea unei comisii parlamentare dedicată referendumului, vor ataca respectica decizie la Curtea Constituţională.

Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat, luni, că senatorii democrat liberali vor vota împotriva înfiinţării unei Comisii de anchetă privind abuzurile semnalate în cercetările desfăşurate de organele statului în cazul referendumului din 29 iulie 2012, propusă de PSD şi PNL.

Potrivit afirmaţiilor sale, grupul PDL nu va numi, în consecinţă, reprezentanţi în această comisie, dacă ea va fi înfiinţată.

„Se încalcă nu numai un principiu logic al democraţiei, şi anume separaţia puterilor în stat, se încalcă nişte principii constituţionale deoarece investigarea felului în care s-a desfăşurat referendumul şi, pe de altă parte, a felului în care au fost investigate rezultatele reieşite din referendum nu pot reveni decât organelor competente, acelei puteri a statului care se ocupă de aceasta, respectiv procuratura”, a susţinut senatorul Rădulescu, citat de Mediafax.

După retragerea senatorilor PDL, plenul a decis înfiinţarea Comisiei de anchetă privind activitatea desfăşurată de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012.

Iniţial, pe ordinea de zi a Senatului s-a aflat un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea Comisiei de anchetă privind abuzurile semnalate în cercetările desfăşurate de organele statului în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, formulare propusă de PSD şi PNL, care însă a fost modificată la propunerea senatorului PNL Ioan Ghişe.

Amendamentul lui Ghişe a fost adoptat cu 62 de voturi „pentru” şi două abţineri, iar hotărârea privind înfiinţarea acestei comisii a întrunit 59 de voturi „pentru” şi trei abţineri.

Potrivit votului dat de senatori, din această comisie de anchetă vor face parte senatorii Georgică Severin, Toni Greblă, Ioan Chelaru şi Sorin Constantin Lazăr, propuşi de grupul PSD, Ioan Ghişe şi Cristian David, propuşi de PNL, Albert Almos, propus de grupul UDMR şi Vasile Nedelcu, nominalizat de UNPR.

Vicepreşedintele Senatului Petru Filip a anunţat, luni, că Biroul Permanent al acestei Camere a decis introducerea pe ordinea de zi a plenului a constituirii comisiei de anchetă privind referendumul de demitere a preşedintelui din 29 iulie, ponderea fiind aceea în care USL ar deţine majoritatea.