Senatorii şi deputaţii îşi reiau luni activitatea în Parlament

Senatorii şi deputaţii îşi reiau activitatea luni, 3 septembrie, când urmează să se deschidă ultima sesiune parlamentară ordinară a legislaturii 2008-2012.

RomaniaTV.net
02 sept. 2012, 11:53
Senatorii şi deputaţii îşi reiau luni activitatea în Parlament

Sesiunea va începe cu alegerea noilor structuri de conducere în grupurile parlamentare, în comisiile permanente, fiind, de asemenea, stabilită, prin votul plenului, şi componenţa Biroului Permanent al Senatului.

Funcţia de preşedinte al Senatului este deţinută în continuare de USL. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, urmează să îşi reia activitatea în această calitate după ce perioada cât a fost preşedinte interimar al României s-a încheia.

În ceea ce priveşte funcţiile din Biroul Permanent şi cele de la conducerea comisiilor, acestea se negociază, pe baza algoritmului politic, la începutul legislaturii, partidele urmând să-şi nominalizeze reprezentanţii pentru acestea la începutul fiecărei sesiuni.

Pentru sesiunea septembrie-decembrie 2012, împărţirea este făcută astfel: dintre cele 12 funcţii în Biroul Permanent, 4 ar putea reveni grupului PSD, care este format din 41 de senatori şi are o pondere în structura Camerei superioare a Parlamentului de 33,21%, grupurilor parlamentare ale PDL şi PNL din Senat le-ar putea reveni câte 3 funcţii în Biroul permanent, democrat-liberalii având 34 de senatori şi o pondere de 27,54% iar liberalii – 27 de senatori, cu o pondere în structura Senatului de 21,87%, iar grupul progresist, format din 12 senatori, cu o pondere de 9,72%, ar putea avea un reprezentat în conducerea Senatului. Tot un reprezentat în Biroul permanent al Senatului ar putea avea şi grupul parlamentar al UDMR, format din şapte senatori (pondere de 5,67%).

Potrivit vicepreşedintelui Petru Filip, citat de AGERPRES, funcţiile de vicepreşedinte al Senatului ar putea fi împărţite astfel: grupului PSD i-ar putea reveni două funcţii, grupului PNL – una, iar grupul PDL ar putea să încerce să îşi recapete funcţia de vicepreşedinte cedată grupului progresist.

Distribuirea funcţiilor din Biroul permanent al Senatului va fi stabilită luni, după discuţiile din grupurile parlamentare şi după negocierile dintre liderii acestora.

Pe de altă parte, în această sesiune parlamentară s-a modificat şi cvorumul necesar şedinţelor. În prezent fiind 122 de senatori, cvorumul este de 62.

Senatul a finalizat sesiunea precedentă fără prea multe restanţe, urmând să reia discuţiile, în şedinţele viitoare de plen, asupra unor proiecte de lege care reglementează domeniul social şi care propun modificări ale Codului muncii, precum şi modificări ale legislaţiei privind sistemul unitar de pensii, asistenţa socială, prevenirea violenţei în familie, promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, indemnizaţia pentru creşterea copilului sau acordarea tichetelor de masă.

Restante au rămas din sesiunea trecută propunerea de lege a senatorilor Gabriel Mutu şi Iulian Urban care modifică legea de funcţionare a Curţii Constituţionale în sensul că o persoană care a făcut parte dintr-un partid politic nu poate ocupa funcţia de judecător al CCR, proiectul de lege privind modificarea Legii audiovizualului, propunerea legislativă privind împărţirea administrativ-teritorială a României, toate acestea fiind adoptate tacit de Camera Deputaţilor, precum şi propunerea legislativă privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, care a fost respinsă de Camera Deputaţilor.

 

Tot luni începe şi ultima sesiune parlamentară ordinară a Camerei Deputaţilor din actuala legislatură

Potrivit liderilor grupurilor parlamentare, priorităţile legislative vor fi anunţate în ziua deschiderii lucrărilor, cu excepţia PDL, care va decide duminică strategia pentru noua sesiune.

La comisiile de specialitate pentru avizare în fond se află la ora actuală 597 de iniţiative legislative, 553 dintre acestea fiind cu termenul de avizare depăşit, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor. La însumarea iniţiativelor legislative s-a ţinut cont de proiectele transmise pentru raport comun mai multor comisii, precizează site-ul Camerei.

Numărul actual al deputaţilor, potrivit datelor prezentate pe site-ul Camerei, se ridică la 309, în următoarea configuraţie: PDL – 106, PSD – 91, PNL – 56, UDMR – 20, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale – 16, Grupul parlamentar progresist – 12, deputaţi fără apartenenţă la un grup – 8.