Suedia revine la cărțile tipărite în școli. Senatorul Sorin Lavric: Dându-și seama că digitalul doboară mințile copiilor, profesorii din Suedia s-au trezit din somnolență

Senatorul Sorin Lavric (AUR) a salutat revenirea Suediei la manualele clasice, în locul celor digitale. În opinia acestuia, ”profesorii din Suedia s-au trezit din somnolență, declarându-și răspicat dorința de a se întoarce la vechile cutume educative: cartea, lectura și caligrafia”.

26 feb. 2024, 08:23
Suedia revine la cărțile tipărite în școli. Senatorul Sorin Lavric: Dându-și seama că digitalul doboară mințile copiilor, profesorii din Suedia s-au trezit din somnolență

Suedia a hotărât să elimine tabletele din sălile de clasă și să revină la manualele tradiționale din hârtie. Autoritățile din Suedia au luat această decizie în urma constatării unei scăderi a nivelului de lectură al elevilor.

Potrivit ministrului Educației, în Suedia s-a produs „o digitalizare exagerată” a școlii, mai ales în ultimii zece ani. Conform unui studiu realizat de Agenția Suedeze pentru Educație, elevii care citesc din cărțile clasice reușesc să sublinieze mai bine punctele principale ale textului, pot să-și amintească mai multe elemente și să demonstreze o înțelegere globală mai bună a ceea ce citesc.

Măsura este salutată și de senatorul AUR Sorin Lavric, care susține că ”cine stă cu ochii în ecranul calculatorului pentru a asimila cunoștințe de cultură generală ajunge mai devreme sau mai târziu într-o stare deplorabilă de handicap mental”.

”Ce se întâmplă azi în învățământul suedez adeverește ideea că tehnica, sub pretext că înlesnește strădania minții, de fapt o înrobește. Ministrul Educației din Suedia a recunoscut de curând că mijloacele digitale de instrucție se răsfrâng într-un mod extrem de dăunător asupra intelectului elevilor.

Citește și: Rezultate simulare Evaluarea Națională 2024. Dezastru, se naşte România needucată de mâine, 57% dintre elevi au luat note sub 5 la matematic

Cine stă cu ochii în ecranul calculatorului pentru a asimila cunoștințe de cultură generală ajunge mai devreme sau mai târziu într-o stare deplorabilă de handicap mental. Unui asemenea elev îi va lipsi gândirea abstractă, coerența ideilor și putința de a face comparații. Într-un cuvânt, va fi un semidoct cu ifose, crezând că internetul poate gândi în locul lui. În mintea unei asemenea momâi nu se va cristaliza în veci o concepție cât de cât limpede asupra lumii. Va fi un abulic fără busolă în viață.

Dându-și seama că digitalul doboară mințile copiilor, profesorii din Suedia s-au trezit din somnolență, declarându-și răspicat dorința de a se întoarce la vechile cutume educative: cartea, lectura și caligrafia. Ce-i în mână nu-i minciună, mai ales când miroase a celuloză, a cerneală și a mină de creion.

În fond, dascălii suedezi își apără reputația, căci intuiesc prea bine că atâta vreme cât predau peste o cohortă de dobitoci infantili, de prestigiul lor didactic se va alege praful. Nu poți să fii profesor sclipitor în mijlocul unor idioți cărora nu ai voie să le spui în ce hal de incultură au ajuns.

Citește și: Vacanţa de Paşte 2024. Câte zile vor sta elevii acasă de Sărbătorile Pascale

Nu doar tehnica digitală îi prostește pe copii, dar și afurisita de corectitudine politică, din cauza căreia dascălii, în numele menajării orgoliilor elevilor, evită să le spună adevărul în față. Și în felul acesta perpetuează o contraselecție valorică. Analfabetului îi spui franc că e analfabet, fiindcă altfel rangul tău valoric se face țăndări”, spune Sorin Lavric.

Senatul AUR spune că ”modelul Suediei merită să fie urmat de profesorii noștri”, căci ”altminteri e de prisos să ne mai lamentăm pe seama a cît de precar e învățământul românesc”.