Senatorul Bodea (PNL), criticat dur în partid: Să i se dea 60 de minute să se decidă dacă mai vrea în PNL

Ministrul Lucia Varga, deputat PNL de Bihor, îi transmite senatorului liberal Cristian Bodea că politica nu se face "atacându-i pe cei din familia ta", în timp ce vicepreşedintele PNL Ciprian Dobre cere ca acestuia "să i se dea 60 de minute să se gândească dacă mai doreşte să fie membru PNL sau nu".

RomaniaTV.net
11 oct. 2013, 15:27
Senatorul Bodea (PNL), criticat dur în partid: Să i se dea 60 de minute să se decidă dacă mai vrea în PNL

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, care este şi deputat PNL de Bihor, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că senatorul Cristian Bodea, colegul său de partid şi de judeţ, nu a discutat în cadru intern aspectele care îl nemulţumesc, la niciun nivel.

„Domnul senator Bodea trebuie să vină cu critici, cu soluţii în cadrul intern, în cadrul partidului. Nu l-am auzit ridicând astfel de probleme nici în grupurile parlamentare, eu sunt colegă cu dumnealui şi la Bihor, nu l-am auzit nici în Biroul Politic Judeţean spunând aceste probleme. Eu cred că trebuie să dăm dovadă de solidaritate când vorbim despre angajamentele pe care Guvernul le are şi, până la urmă, pe care USL le are. Nu este, din punctul meu de vedere, corect să-ţi faci imagine publică atacând membri ai Guvernului”, a spus Varga.

Varga a adăugat că ea este „un om de construcţie” şi PNL este, de asemenea, un partid „de construcţie”, care „a venit după o guvernare prăpăstioasă” şi „îndreaptă lucrurile”.

Lucia Varga i-a transmis în acest context lui Bodea că politica nu se face „atacându-i pe cei din familia ta”.

„Nu este, încă o dată vă spun, corect să vii doar cu atacuri, este corect să vii să oferi soluţii. În discuţiile pe care le-am avut, chiar, uitaţi, aici, la Târgu Mureş, cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean (Ciprian Dobre, vicepreşedinte naţional PNL – n.r.), cu colegii deputaţi şi senatori, am identificat soluţii pentru sprijinirea cetăţenilor. Aşa se face politică, nu atacându-i pe cei din familia ta, ci făcând front comun pentru a arăta că eşti o familie puternică şi o familie respectată. PNL, din care eu fac parte şi face parte şi domnul senator Bodea, este un partid de construcţie, un partid care, amintiţi-vă, a venit după o guvernare prăpăstioasă şi un partid care îndreaptă lucrurile”, a spus Varga.

Ea a susţinut că Guvernul a „plătit proasta guvernare PDL”, dat fiind că se achită în continuare arierate şi cheltuieli angajate în perioada electorală de unii primari, precum şi despăgubiri în urma câştigării în instanţă de către cetăţeni a unor drepturi salariale.

Întrebată dacă este de părere că Bodea ar trebui să fie exclus din „familia” PNL, după atitudinea avută în ultima perioadă, inclusiv faţă de ministrul liberal Daniel Chiţoiu, Varga a spus că se va face o analiză la nivel judeţean şi la cel naţional, după care se va lua „decizia care se impune”.

În aceeaşi conferinţă de presă, vicepreşedintele PNL Ciprian Dobre a susţinut că lui Bodea ar trebui „să i se dea 60 de minute să se gândească dacă mai doreşte să fie membru PNL sau nu”.

„Este o manifestare de pamfletar, nicidecum de politician. Faptul că dumnealui pune în felul acesta problemele, pe mine personal nu mă prea impresionează deloc, mai degrabă ceea ce am văzut în presă seamănă a clovn, a măscărici. Nicidecum nu am găsit o poziţie politică solidă, o poziţie politică ce să conducă la solidaritate guvernamentală şi la un proiect care să poată fi analizat şi eventual să poată fi pus în operă. Categoric, cred că ar trebui să i se pună foarte clar întrebarea şi să i se dea 60 de minute să se gândească dacă mai doreşte să fie membru PNL sau nu. Adică nu aşa se pune problema într-un guvern de coaliţie – dimineaţa să fii la guvernare şi după-amiaza să fii în opoziţie”, a spus Dobre.

Liderul PNL Daniel Chiţoiu şi senatorul PNL Cristian Bodea au avut un schimb dur de replici pe teme economice, parlamentarul afirmând că „România este în comă financiară”, iar ministrul spunând că economia creşte şi că va cere în PNL o decizie care să stopeze „astfel de declaraţii iresponsabile”.

Bodea a scris, joi, pe blogul său, că Guvernul Ponta nu ştie să comunice şi că „România este în comă financiară”.

„Pentru că Guvernul Ponta nu ştie să comunice şi e foarte posibil să nici nu aibă curajul să prezinte situaţia crudă de azi, şi pentru că m-am săturat de răspunsurile penibile primite de pe la miniştrii, am decis să fac o vizită la Ministerul Dezvoltării, să mă informez despre situaţia reală în care se află ţara şi la ce ne putem aştepta anul viitor. (…) Ei bine, am venit azi în negru, pentru că simt că este de datoria mea să fiu sincer cu primarii şi să anunţ moartea clinică a fondurilor guvernamentale. Perspectiva pentru anul 2014 este sumbră, pentru că în acest moment România este în comă financiară!”, a scris Bodea, pe blog.

În replică, Daniel Chiţoiu a remis, joi, un comunicat în care afirma că este regretabil că „oameni fără expertiză, precum senatorul Cristian Bodea, se pronunţă asupra unor subiecte foarte delicate, în totală necunoştinţă de cauză”, el precizând că afirmaţiile parlamentarului vor fi analizate de liderii PNL în prima şedinţă a Biroului Politic Naţional.

„Condamn faptul că există persoane în rândurile Partidului Naţional Liberal care îşi doresc cu tot dinadinsul să-şi facă imagine publică, adunând zestre politică prin denigrarea muncii unui întreg guvern. Este regretabil că oameni fără expertiză, precum senatorul Cristian Bodea, se pronunţă asupra unor subiecte foarte delicate, în totală necunoştinţă de cauză. Acesta nu beneficiază de experienţa profesională necesară pentru a face o analiză economico-financiară coerentă”, afima Chiţoiu.

În replică, Bodea a remis, vineri, un comunicat în care precizează: „Recunosc, nu am expertiză contabilă… Cifrele nu mi-au plăcut niciodată. Cuvintele mi-au plăcut mai mult, însă. De aceea, am expertiză numai în marketing şi comunicare. Chiar dacă nu beneficiez de experienţă profesională financiară, ne-au obligat şi pe noi, ăştia de la Marketing, să facem oleacă de contabilitate şi un picuţ de matematică. Destul ca să observ că aţi alocat anul acesta pentru PNDL doar vreo 500-600 de milioane lei, când numai necesarul Bihorului a fost de 330 milioane lei. Atenţie: toate restanţe ale Guvernului! Şi, destul ca să observ că, din cele 2 miliarde pe care i le-aţi promis domnului Dragnea, pe anul viitor, abia dacă aţi reuşi să închideţi vreo 6 judeţe. Dar dumneavoastră vreţi să vă laud că daţi de trei ori mai mult în 2014, când tare mă tem că necesarul este poate de 20 ori mai mare?!…”.

Bodea precizează că dacă ar fi fost convins, la o cafea, de către Chiţoiu, că greşeşte, şi-ar fi cerut public scuze.

„În loc să puneţi fetele de la Departamenul de Comunicare al partidului să mă ruşineze, cu cifre abstracte şi acuze de iresponsabilitate faţă de guvernul osândit, mai bine mi-aţi fi dat un telefon să mă invitaţi la o cafea, ca între colegi. Dacă mă convingeaţi, cu cifre, că economia şi finanţele sunt pe drumul cel bun, aş fi ieşit în public, mi-aş fi cerut scuze şi aş fi explicat oamenilor ceea ce nu reuşiti dumneavoastră de un an şi jumătate. Observ, însă, că, mai nou, aşa e moda la noi, şi în partid şi în guvern, să comunicăm cu parlamentarii prin televizor: «Alo, senatore, ciocu’ mic!»… Dar, fie, sunt vinovat: nu am expertiză financiară! Cereţi să fiu dat afară din partid pentru că nu îmi contabilizez cuvintele! Sau mai bine daţi o Ordonanţă de Urgenţă: «Senatorul Cristian Bodea este condamnat la excluderea din PNL, pentru că îndrăzneşte să gândească liber!». De fapt, încă una: «Parlamentarii au dreptul să tacă şi obligaţia să aplaude!». Dar, urgent, cât vă mai ţine domnul Ponta prin preajmă…”, se mai arată în comunicatul semnat „Cristian Bodea, (simplu) senator, (încă) membru PNL”.

Filiala PNL Bihor consideră inoportune declaraţiile senatorului Cristian Bodea, considerând că opiniile parlamentarului sunt „rodul unei experienţe personale, deci subiective”, potrivit unui comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.